ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Klarnas vd: "Har gjort varenda fel man kan göra som chef"

På tio år har Klarnas vd byggt ett framgångsrikt bolag. Men många gånger på vägen har han hamnat snett.
"Jag har gjort varenda fel man kan göra som chef", säger Sebastian Siemiatkowski i Di-podden Förnuft & känsla.

Det har gått tio år sedan Handelshögskolestudenten Sebastian Siemiatkowski grundade faktureringsföretaget Klarna, tillsammans med kompisarna Niklas Adalberth och Victor Jacobsson. Då trodde ingen på deras idé att fungera som en mellanhand mellan konsument och e-handlare. I dag har bolaget över 50.000 e-handlare som kunder och är värderat till närmare 19 miljarder kronor.

Men att bli vd utan någon vidare ledarerfarenhet har delvis varit en smärtsam process för Sebastian Siemiatkowski.

"Jag har gjort varenda fel man kan göra som chef. Eftersom jag var oerfaren visste jag inte hur man leder ett team eller hur man gör tydliga ansvarfördelningar. Allt som egentligen är hygien som chef", säger han i Förnuft & Känsla, Di:s podd om ledarskap.  

En annan sak han har fått lära sig med åren är att släppa vissa ansvarsområden i takt med att bolaget växer. Från att ha varit tre på företaget, har Klarna i dag 1.400 anställda i 18 länder. Men hur han ska bete sig när han inte längre kan vara med i alla beslut, har tagit tid att klura ut. 

"Jag är nog fortfarande rätt dålig på det, och försöker korrigera om något är på väg i fel riktning. Men jag har egentligen inga problem med att folk gör misstag. Folk här har gjort gigantiska misstag som har kostat bolaget åtskilliga miljoner."

Det viktigaste i ett sådant läge, säger Sebastian Siemiatkowski, har varit att ha ett samtal med personen i fråga för att säkerställa att hen har lärt sig av sina misstag. 

Tyck till