ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ingves sätter press på bankernas kontanthantering

  • Stefan Ingves, chef för Riksbanken. Foto: Marcus Ericsson / TT

Riksbankschefen Stefan Ingves vill att bankerna tar ansvar för kundernas kontantbehov och öppnar upp för en lagstadgad skyldighet att tillhandahålla kontanter. Det skriver han på DN Debatt.

Under de senaste fem åren har antalet bankkontor som hanterar kontanter kapats på mitten. Samtidigt har drygt 150 bankkontor stängts och många privatpersoner, företag och föreningar upplever att det är svårt att sätta in och ta ut kontanter, skriver Stefan Ingves på DN Debatt.

Stefan Inges pekar på den pågående utredningen om grundläggande betaltjänster i Sverige och menar att det nu är ett utmärkt tillfälle att göra något åt situationen.  

”Ett förslag som borde övervägas är att införa ett lagkrav på bankerna att upprätthålla rimlig kontantservice. Det skulle innebära att bankerna får ett tydligt krav på sig att göra det som förväntas av dem, nämligen att de tar sitt samhällsansvar och ger kunderna den service de förväntar sig”, skriver Stefan Ingves på DN Debatt.

Då banker förmedlar betalningar mellan hushåll, företag och offentligsektor har de en speciell roll i samhället och det krävs ett tillstånd från staten för att få ägna sig åt bankverksamhet. Verksamheten är förknippad med risker som kan drabba allmänheten och därför får banker tillgång till insättningsgarantin som skyddar en majoritet av kundernas insättningar om något skulle gå fel.

”En rimlig motprestation är att bankerna säkerställer att deras kunder kan betala och ta betalt på ett någorlunda enkelt sätt. Så länge kontanter finns ingår det i servicen att kunna sätta in och ta ut pengar”, skriver Stefan Ingves på DN Debatt.

Tyck till