ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fifa vill få tillbaka pengarna

  • Gianni Infantino, ny ordförande i Fifa. Foto: TT
Fifa kräver att få tillbaka tiotals miljoner dollar från de fotbollshöjdare som anklagas för korruption. Det internationella fotbollsförbundet anklagar också Sydafrika för att ha köpt röster i valet till VM.

Fifas nyvalde ordförande Gianni Infantino hävdar att flera av organisationens tidigare ledare har stulit pengar, minst 83 miljoner kronor, som skulle ha gått till "utveckling och marknadsföring" av fotbollen.

"Fifa, som världsfotbollens organisation, vill ha pengarna tillbaka och vi är fast beslutna att få det oavsett hur lång tid det tar", säger Infantino i ett uttalande på Fifas hemsida.

"Pengarna var avsedda för att bygga fotbollsplaner, inte lyxvillor och pooler; att köpa fotbollsutrustning, inte juveler och bilar; att finansiera utbildning för ungdomsspelare och tränare", säger Infantino.

Fifa har lämnat in en begäran till de amerikanska myndigheterna med krav på 41 fotbollsledare och fotbollsorganisationer.

De amerikanska myndigheterna har beslagtagit omkring 1,5 miljard kronor från de 39 personer som misstänks för att bland annat ha tagit emot mer än 1,6 miljarder kronor i mutor för röster i VM-val och för tv-rättigheter.

Fifa hävdar att en av de korruptionsanklagade, Jeffrey Webb som varit vice ordförande i Fifa, har fortsatt att leva lyxliv trots att han lovat att överlämna miljontals dollar enligt en överenskommelse med de amerikanska myndigheterna.

Tyck till