ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Experterna hyllar det nya amorteringskravet

  • Hans Lindberg, vd Bankföreningen. Foto: Bankföreningen.

Hårda kritiker av evig amorteringsfrihet för nyproduktion välkomnar justeringen av amorteringskravet.
"Det är alldeles strålande", säger Bankföreningens vd Hans Lindberg.

Regeringen och allianspartierna är överens om en ny utformning av amorteringskravet, kunde Di avslöja på onsdagen.

Enligt den nya uppgörelsen, som enligt vad Di erfar ska justeras i finansutskottet redan på torsdag, ska undantaget för nyproduktion gälla endast fem år.

Enligt det tidigare förslaget skulle den som köper en nyproducerad bostad slippa krav på amortering utan tidsbegränsning.

Det fick hård kritik av Bankföreningen, som varnade för en rad negativa effekter.

”Det är glädjande att de har lyssnat på vår kritik. Det hade inte varit bra om man hade haft ett evigt undantag. Då hade man fått inlåsningseffekter på bostadsmarknaden”, säger Bankföreningens vd Hans Lindberg.

Ett evigt undantag hade kunnat leda till en mer orörlig bostadsmarknad, menar han.

Regeringens och allianspartiernas ambition med undantaget för nyproduktion har varit att stimulera ökat bostadsbyggande. Men Bankföreningen har varnat för att det kan ha precis motsatt effekt. Detta eftersom den som köper en ny bostad hade sluppit undan amorteringskravet så länge man bor kvar.

Det hade också kunnat leda till överpriser för nyproduktion, som sedan faller på andrahandsmarknaden när amorteringsfriheten inte längre gäller, har Hans Lindberg pekat på.

”Med tidsbegränsade undantag får vi inte så omfattande effekter av den typen”, säger Hans Lindberg.

”Det hade inte heller varit bra för den finansiella stabiliteten”, säger Hans Lindberg och syftar på att evigt undantag hade hotat att erodera den robusta amorteringskultur som har byggts upp.

”94 procent av alla som tar nya lån amorterar i dag. Om man då uttryckligen skulle ge permanent undantag för nyproduktion skulle man kunna försämra den här utvecklingen”, säger han.

Även flera byggbolag riktade hård kritik mot förslaget om ett evigt undantag och uppmanade i Di politikerna att tänka om.

Magnus Lambertsson, säljansvarig på Skanska, välkomnar det justerade förslaget.

”Vi tyckte att det skulle finans en tidsbegränsning och att undantaget inte skulle vara evigt. Fem år låter rimligt och som ett välbalanserat förslag.”

Varför är det bättre med en tidsbegränsning?

”Framför allt tror vi att det är bra för bostadsmarknaden i stort att finns en sund amorteringskultur.”

Ett evigt undantag hade också skapat osäkerhet om vad nyproduktionen är värd – en osäkerhet som nu minskar i och med tidsbegränsningen menar Magnus Lambertsson.

”Nu blir det tydligt att det är precis i början när man flyttar in när man har en del andra utgifter som man kan ha den här amorteringsfriheten.”

Även Stockholms Handelskammare har också varit starkt kritiska till ett undantag utan tidsgräns, och välkomnar justeringen. 

"Ett amorteringskrav som permanent undantar nyproducerade bostäder skulle skapa nya inlåsningseffekter och förvärra bokrisen. En tidsbegränsning är rimlig genom att man då mildrar den negativa effekten på flyttkedjorna", säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom vid Stockholms Handelskammare.

Det största tillväxthotet i Stockholmsregionen är bokrisen, menar han och pekar på att en femtedel av företagen misslyckas i sina rekryteringar på grund av att bostadsmarknaden inte fungerar.

Tyck till