ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Duvaktig Yellen ser få räntehöjningar

Live Blog Fedbesked
 
Live Blog Fedbesked
 
USA:s centralbank låter räntan ligga still, och förväntningarna om kommande räntehöjningar under 2016 juseras ned av både direktionen och marknaden. Trots en stark arbetsmarknad och tecken på tilltagande inflation i USA, väljer Janet Yellen att ta intryck av global oro och väntar.

Den bild av USA:s ekonomi som Federal Reserve förmedlar i samband med onsdagens räntebesked är något mer positiv än motsvarande dokument var i januari. En formulering om ekonomisk aktivitet som förbättras måttligt, har ersatt ett utlägg om nedgång i fjol. 

Ändå uppmärksammar Janet Yellen internationell ekonomisk oro. 

”Det har gjorts många nedgraderingar av global tillväxt för kommande år”; säger Janet Yellen under den frågestund som följde onsdagens presskonferens, och hänvisar bland annat till bedömningar från IMF. 

Hon nämner att japansk tillväxt var negativ under fjärde kvartalet, svagare tillväxt i Europa och även i Kina. 

”Det verkar bromsa in”, säger hon och fortsätter: 

”Vår bild av den globala tillväxten är av sådana orsaker något lägre.”

I förra veckan överraskade ECB marknaden med stora stimulanser, och många bedömare uppfattade även Janet Yellen som överraskande pessimistisk efter onsdagens framträdande. 

Som väntat ligger styrräntan kvar på samma nivå som tidigare. Antalet förväntade höjningar ifrån direktionsmedlemmarna justeras ned från fyra till två under 2016. 

Centralbanken avstår från att höja räntan, och behåller ett försiktigt språk, trots tecken på stigande inflation i USA.  

”Det återstår att se om den stärkningen är hållbar”, säger Yellen, som skickar ett liknande budskap när det gäller tidiga tecken på ökade löner i USA. 

Passiviteten möttes av kritik från amerikanska ekonomer: 

”Fed befinner sig nu i ett klassiskt stadium av inflations-förnekelse. Skrämmande, deprimerande och allt för förutsägbart”, twittrade exempelvis Ian Shepherdson, som driver analysföretaget Pantheon. 

Janet Yellen medger att inflationen kan komma att ligga över centralbankens mål. 

”Vårt mål är två procent och vi projicerar en återgång till 2 procent”, säger hon och fortsätter: 

”Vi försöker verkligen inte att skjuta över vårt mål. Men några skott över och under är en del av hur ekonomin fungerar”, säger hon och antyder därmed en viss tolerans ifrån direktionens sida. 

Yellen säger också att den övergripande bilden av det ekonomiska läget inte har förändrats mycket sedan direktionens uppmärksammade räntehöjning i december. 

Flera bedömare tror nu att Yellen agerar i sommar. 

”En räntehöjning i juni förblir på kartan, som vi ser det”, säger Alistair George, analytiker på Edison Investment Research, i en kommentar.​

Läs vår livebevakning nedan.

Tyck till