ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Clas Ohlson levererar alla rätt

Det viktiga julkvartalet blev en fullträff för prylkedjan Clas Ohlson.
Rörelsemarginal, expansionsplaner och februariförsäljning – allt överraskade positivt och nu väntar prognoshöjningar.

Försäljningen under det viktiga tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår var redan känd men i samband med onsdagens kvartalsrapport släppte Clas Ohlson också den första inblicken i hur årets sista kvartal har börjat. Och det ser bra ut. Försäljningen steg med 3 procent i februari att jämföra med de 2,2 procent som analytikerna hade förutspått.

Den norska kronan bjuder hård motvind och mätt i lokal valuta var uppgången 8 procent.

Februariförsäljningen var dock bara en av en lång rad med siffror som överraskade positivt i Clas Ohlsons rapport.

Tillväxttakten har exempelvis varit ett litet frågetecken när marknaderna i Norden börjar mättas samtidigt som Tysklandssatsningen är i sin linda, men beskedet att nästa räkenskapsår kommer att innehålla 10–15 nya butiksetableringar dämpar den oron. Analytikerna hade enligt SME Direkt kalkylerat med en öppningstakt på 8 butiker.

Inte heller den ogynnsamma valutacocktailen med en stark dollar, som är en viktig inköpsvaluta, och en svag norsk krona hade satt lika hård press på vinsten som befarat. Rörelseresultatet ökade under kvartalet med 9 procent till 382 miljoner kronor att ställa mot prognosgenomsnittet på 365 Mkr.

Vd:n Klas Balkow har uppenbarligen lyckats bra med valutapareringen genom att skruva på försäljningsmixen och hålla i kostnaderna.

Med rapporten tar Clas Ohlson bort en hel del oro både vad gäller förmågan att stå emot valutasvängningar och att hitta utrymme för fortsatt butiksexpansion. Det kommer att betyda en viss upprevidering av analytikerprognoserna och det kommer att belönas på börsen under onsdagen, även om värderingen med ett p/e-tal på 18,5 för det kommande året inte lämnar utrymme för något enormt glädjehopp.

Tyck till