ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Börsen dalade inför Fed-beskedet

  • Foto: Richard Drew/TT

Det sura börshumöret höll i sig på onsdagen, i väntan på räntebeskedet från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Stockholmsbörsen stängde på minus för tredje dagen i rad.

Börsens breda OMXSPI-index tog igen sig under eftermiddagen och stängde på minus 0,5 procent. OMXS30, indexet för de 30 mest omsatta aktierna på börsen, backade i sin tur med 0,8 procent.

För flera av verkstadsbolagen blev det en tung dag. Sämst gick det för Atlas Copco och Volvo som sjönk med 1,7 respektive 1,4 procent. ABB låg däremot stadigt på plus hela dagen och stängde på plus 2 procent.

Det finns ingen entydig förklaring till ABB:s uppgång, men oljeprisets återhämtning väger in och verkstadsjättens konkurrenter i USA stiger även de under dagen. Därtill kommer faktumen att ABB ligger efter i sitt återköpsprogram av aktier och att aktien presterat sämre än sektorn den senaste månaden.

Enligt uppgifter till den tyska tidningen Manager Magazin fortsätter Christer Gardells Cevian Capital att trycka på för en delning av ABB – spekulationer som skulle kunna ge kursen stöd även om det inte blir verklighet av planerna.

”Lägger du ihop allt det där kanske det kan förklara dagens relativt starkare aktieprisutveckling”, säger Natalie Falkman, analytiker på Carnegie.

Klädjätten H&M backade 1,9 procent och byggbolaget NCC stängde ned 1,7 procent. Stålbolaget SSAB fortsatte tisdagens nedgång och slutade på minus 2,3 procent. Alla fyra storbankerna stängde under nollan med Swedbank, ned 1 procent, som sektorns sämst presterande aktie.

Nordsjöoljan klättrade till över 40 dollar per fat och drog med sig Lundin Petroleum, som steg med 1 procent. Africa Oil lyfte på beskedet om ett nytt oljefynd i Kenya och stängde upp 7,5 procent.

Handeln under veckan har varit avvaktande inför onsdagskvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

”Alla dagar den här veckan har det varit små rörelser. Det är ingen som vill göra några stora rörelser vare sig åt den ena eller andra hållet inför ett så stort besked”, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.

Marknaden är i stort sett enig om att centralbanken kommer att lämna räntan orörd. Däremot spretar det i åsikterna om hur räntebanan kommer att se ut. Enligt decemberprognosen räknar Fed med fyra räntehöjningar i år. Sedan dess har marknadens bedömare kapat sina egna prognoser, och nu tror de flesta att det inte blir mer än en amerikansk räntehöjning i år.

Håller Fed fast vid sin tidigare prognos kan det bli en starkt negativ reaktion, inte minst för att den amerikanska centralbanken då går längre ifrån Europeiska centralbankens fortsatta stimulanser, enligt Johan Javeus.

”Ju mer hökaktiga Fed kommer ut ur det hör mötet, desto större effekt blir det inte bara på börserna utan också på dollarn”, säger han.

Tyck till