ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Björklund rasar mot Batras utspel

Anna Kinberg Batras lönebesked väcker ilska inom den övriga alliansen. Liberalernas partiledare Jan Björklund ser M-ledarens utspel som ett ultimatum. "Det är klart att samarbetet försvåras", säger han till Di.

På onsdagen hålls en stor debatt om jobben i riksdagen. En viktig fråga är lönerna, där statsminister Stefan Löfven blåst upp till strid om den svenska modellen.

Flera av allianspartierna har flaggat för att ingångslönerna kan behöva sänkas, för att underlätta inträdet på arbetsmarknaden.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra gick dock ut i Ekot i Sveriges Radio på onsdagsmorgonen och meddelade att en M-ledd regering inte kommer att lagstifta om sänkta löner.

Beskedet gäller för hela alliansen och går rakt på tvärs mot både Liberalerna och Centerpartiet.

Jan Björklund var påtagligt irriterad när han anlände till riksdagen på onsdagsmorgonen och påminde om att man inom alliansen under Fredrik Reinfeldts tid som M-ledare hade som princip att inte ställa ultimatum till varandra.

Ser du det som ett ultimatum nu?
”Det uttalades väl på det sättet, får man väl säga” säger han till Di.

Är du upprörd?
”Vi har olika uppfattningar. Varje parti formar sin politik och hur man vill samarbeta. Men det är klart att samarbetet försvåras. Om man börjar uttrycka ultimatum till varandra då blir det svårare”, säger Jan Björklund.

Var utspelet förankrat i förväg?
”Jag fick information en kort stund innan”, säger han.

Anna Kinberg Batra säger till Di att vi har en ordning på svensk arbetsmarknad som hon är trygg med.

”Att riva upp den och byta till lagstiftade lägre löner, det skulle vara en väldigt stor förändring och någon sådan är jag inte beredd att medverka till”, säger hon.

Budskapet från M-ledaren har tidigare har varit alliansen ger gemensamma besked i frågor som rör hela alliansen. Men på onsdagen valde hon att göra ett avsteg.

”Det finns några frågor som är så centrala för hur samhället och arbetsmarknaden funkar att man ska ge tydliga besked tycker jag. Jag tänker inte förhandla om höjd skatt på arbete heller”, säger Anna Kinberg Batra.

Tyck till