ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bistra besked i brittisk budget

  • George Osborne, Storbritanniens finansminister. Foto: Frank Augstein

Finansminister George Osborne sänker prognosen för Storbritanniens tillväxt, sparar 40 miljarder kronor och varnar för ett EU-utträde.
Han vill också införa en ”sockerskatt” på läsk och sänka bolagsskatten till 17 procent.

”Finansmarknaderna är turbulenta. Västvärldens produktivitet ökar för lite. Utsikterna för den globala ekonomin är dåliga. Det skapar en farlig cocktail av risker”, sa George Osborne när han på onsdagen presenterade sin åttonde budget.

Han säger att utsikterna bygger på att britterna röstar för att stanna i EU – och varnar för oro om det blir en brexit.

”Vi kan välja att öka risken och osäkerheten eller att bli en kraft för stabilitet”, sa George Osborne till parlamentet.

George Osborne sänker prognosen för årets BNP-tillväxt från 2,4 till 2,0 procent och för nästa år från 2,5 till 2,2 procent. Åren därpå väntas den årliga tillväxten ligga på ungefär 2,1 procent.

Finansministern vill spara 3,5 miljarder pund, 41 miljarder kronor, fram till 2019. Bland annat ska företagens ränte- och förlustavdrag be-gränsas. Från 2020 sänks å andra sidan bolagsskatten från 20 till 17 procent.

”Budgeten tar bort kryphål för multinationella företag och kapar skatten för småföretag”, sa George Osborne.

Den krisande oljeindustrin får utvinningsskatten halverad till 10 procent.

På budgetens plussida finns en ny skatt på socker i läsk som införs om två år. Den väntas dra in 6,1 miljarder kronor. Även försäkringsskatten höjs för att klara naturkatastrofer som vinterns översvämningar.

George Osborne räknar med ett budgetunderskott på 2,9 procent av BNP i nästa års budget. Från budgetåret 2019/2020 räknar han med ett överskott.

Tyck till