ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bankerna avvisar Stefan Ingves kontantkrav

  • Många privatpersoner, småföretag och föreningar upplever allt större svårigheter att sätta in och ta ut kontanter, menar Riksbanken. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bankerna avfärdar Riksbankschefen Stefan Ingves utspel om lagkrav på att de ska ta emot kontanter. Forskare ger Riksbankens delvis rätt, men vill ändå ersätta sedlar och mynt.

Bankerna har på fem år halverat antalet kontor som hanterar kontanter. Därför behövs en lag som gör bankerna skyldiga att ”upprätthålla rimlig kontantservice”, skrev riksbankschefen Stefan Ingves på DN Debatt på onsdagen.

Utspelet sker i samband med Riksbankens remissvar till Finansdepartementets betaltjänstutredning.

Många privatpersoner, småföretag och föreningar upplever allt större svårigheter att sätta in och ta ut kontanter. Samtidigt är det viktigt att värna kontanterna för grupper och tillfällen som saknar tillgång till elektroniska betalningar, enligt Riksbanken.

Trots allt fler kontantlösa bankkontor, anser bankerna själva anser inte att kontanthanteringen har blivit sämre.

”Vi delar inte den bilden. Vi anser att bankerna tar sitt ansvar. Trots en minskande kontanthantering i samhället i stort så görs investeringar för att tillgodose de behov som kvarstår”, säger Leif Trogen, avdelningschef för finansiell infrastruktur på bankernas branschorganisation Bankföreningen.

Enligt Leif Trogen har antalet bankomater ökat med när 500 de senaste tio åren, samtidigt som mängden kontanta kronor i omlopp snabbt krympt med omkring en tredjedel till cirka 70 miljarder kronor 2015. Antalet bankomatuttag ska också ha minskat med en tredjedel under samma period.

Bankomat AB, storbankernas gemensamma bolag, kommer dessutom att sätta upp nya anläggningar med uttags- och insättningsautomater på ett 60-tal orter de närmaste två åren.

I takt med den krympande andelen kontanter blir hanteringen av sedlar och mynt allt dyrare per transaktion, påpekar Joans Hedman, docent vid Handelshögskolan i Köpenhamn, som forskar om betalningar och det kontantlösa samhället.

”Det börjar bli fruktansvärt dyrt för butiker och banker med den säkerhet, bevakning och transporter som behövs.”

Han understryker att kontanter behövs, men inte nödvändigtvis i form av sedlar och mynt. Swish, bankernas mobila betalningssystem, utestänger likt kontokort till exempel alla dem som saknar svenskt personnummer och förstärker dessutom bankerna oligopolställning, så det är inget alternativ, påpekar Jonas Hedman.

”Riksbanken borde införa ett nationellt kontantkort”, säger han.

Enligt Jonas Hedman finns idag teknik för kontantkort som utan terminaler eller annan utrustning kan utbyta pengar med varandra, på exempelvis en loppmarknad utan mobiltäckning.

Tyck till