ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Amorteringskravet klubbas trots kritik

  • Foto: TT

Regeringen och allianspartierna är överens om en ny utformning av amorteringskravet. Enligt den nya kompromissen ska undantaget för nyproduktion endast gälla i fem år. Beslutet klubbas i finansutskottet på torsdag, kan Di avslöja.

Turerna kring amorteringskravet har varit många och det har länge varit osäkert om det verkligen kommer att sjösättas. Så sent som för några veckor sedan riktade Kammarrätten i Jönköping ny hård kritik mot amorteringskravet.
Men till skillnad från i fjol, då Finansinspektionens förslag drogs tillbaka efter kritik från just Kammarrätten, har regeringen valt att stå på sig.

Enligt vad Di erfar finns nu en färdig uppgörelse om amorteringskravet som ska justeras i finansutskottet redan på torsdag.

”Det är en bred uppslutning och beslutet kommer att offentliggörs på torsdagen”, säger källa med insyn i arbetet.

Jämfört med regeringens proposition har det dock gjorts en viktig förändring i utskottet, som rör undantagen för nyproduktion, kan Di avslöja.

Undantagen, som innebär att den som köper en nyproducerad bostad slipper kraven på amortering, drevs igenom av allianspartierna – med Kristdemokraterna i spetsen – och skulle enligt de tidigare planerna gälla utan tidsbegränsning.

Men efter hård kritik från bland annat Bankföreningen och flera av de stora byggbolagen, som varnade för inlåsningseffekter, har alliansparterna gått med på en kompromiss.

I det förslag som finansutskottet beslutar om på torsdag ska undantagen från amortering endast gälla i fem år för den som köper en nybyggd bostad.

”Allianspartierna har tagit starkt intryck av remissinstanserna och den kritik som framfördes där”, säger en källa om den nya kompromissen.

Amorteringskravet ska enligt planerna börja gälla från och med den 1 juni.
Förra årets försök att införa ett amorteringskrav ledde ett prisrally på bostadsmarknaden, eftersom många ville slå till innan de nya reglerna trädde i kraft.

Men de bedömare som Di har talat med räknar med en lugnare resa den här gången, eftersom många bostadsköpare redan ställt in sig på de nya kraven.

För finansmarknadsminister Per Bolund (MP) innebär torsdagens beslut i finansutskottet sannolikt en stor lättnad, med tanke på de segdragna turerna kring amorteringskravet.

Samtidigt är det för tidigt för regeringen att luta sig tillbaka. Förhandlingarna om bostadspolitiken med alliansen och Vänsterpartiet går trögt och det är i dag svårt att se att partierna skulle kunna enas om en bred uppgörelse.

Dessutom är tanken att några av de riktiga knäckfrågorna – som minskade ränteavdrag och sänkt reavinstskatt – ska upp på förhandlingsbordet vid nästa möte.

Tyck till