ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Volvos chefsbyte blev dyrköpt

Volvos vd-byte har utlöst en miljonrullning. Olof Persson får med sig 50 miljoner kronor i lön, bonus, gratisaktier och pensionspremier när han lämnar bolaget.
Samtidigt kan Di avslöja att efterträdaren Martin Lundstedt fått en särskild bonus på 5 miljoner när han skrev på anställningsavtalet.

Den förre Scania-chefen Martin Lundstedt fick alltså betalt när han lät sig värvas till Volvo förra våren, en så kallad sign-on bonus. Det framgår av en skrivning i Volvos årsredovisning och not 27:

”Martin Lundstedt fick också ett engångsbelopp på 5.000.000 kronor vid påskriften av anställningskontraktet som vd och koncernchef för Volvokoncernen.”

Fenomenet är vanligt i fotbollsvärden, men ytterst ovanligt i svenska börsvärlden.

Det blev därför mycket omdebatterat när Wallenbergsfären gav Keith McLoughlin en sign-on bonus för att locka honom att ta jobbet som vd för Electrolux, något som i efterhand skulle visa sig vara en dålig värvning för aktieägarna. Nu har alltså även Handelsbanksfären och Lundbergs, den andra stora maktgrupperingen på börsen, börjat betala bonus när anställningsavtal skrivs på.

Samtidigt står det klart att Volvos sparkade vd Olof Persson lämnar bolaget med sammanlagt 51 miljoner kronor, enligt Di:s summering.

Huvuddelen är lön, bonus och avgångsvederlag: 31,3 Mkr. Volvo fortsätter också att betala pensionspremier på hans lön under uppsägningstiden, bara det ger nästan 5 Mkr. Dessutom framgår av årsredovisningen att han kommer att få ut sina aktier i Volvos långsiktiga incitamentsprogram. Olof Persson får 145.950 Volvoaktier gratis, värda över 13 miljoner.

”Olof Persson har beslutats att vara en så kallad ’good leaver’ och är därmed berättigad till utskiftning av tilldelade aktier bestående av programmet omfattande åren 2011–2013 och 2014. Under 2015 har 43.367 aktier avseende 2012 års program till ett skattemässigt värde om 4.251.727 kronor utskiftats och ytterligare 59.049 aktier kommer att utskiftas till Olof Persson under 2016”, skriver Volvo i årsredovisningen.

Samtidigt som Volvos styrelse med ordförande Carl-Henric Svanberg i spetsen visade stor generositet mot sin gamla och nya vd så minskade antalet anställda i koncernen med 4.358 personer i fjol för att klara besparingarna. Volvo har 2014–2015 kört två stora sparprogram, ett för att minska antalet tjänstemän med 4.000 och ett med målet att kapa 10 miljarder kronor i strukturella kostnader.

Sedan slutet på 2013 har drygt 7.000 anställda lämnat Volvo och i år försvinner ytterligare 2.500 när indiska HCL Technology tar över en del av Volvo It:s verksamhet.

Olof Persson tillträdde som vd 2011 och totalt har han under sina år bakom ratten i lastbilsjätten tjänat 124 Mkr, inklusive pensionspremier och gratisaktier i det långsiktiga incitamentsprogrammet.

Volvos presschef i Kina Wileke vill inte kommentera varför Martin Lundstedt fick en bonus på 5 Mkr när han skrev på anställningsavtalet eller vilket datum pengarna betalades ut.

”När det gäller vd:s ersättningar så där det en fråga för styrelsen. Det är styrelsen som har fattat beslut om både tidigare och nuvarande vd”, säger hon.

Tyck till