ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

USA: Trögt för oljeproducenter att komma igång

Amerikanska oljeindustrin kommer sannolikt inte kunna dra i gång produktionen snabbt även om oljepriset stiger.

Anledningen är att flera av de oberoende skiffer- och oljeservicebolagen är för finansiellt ansträngda, har varslat för många arbetare och/eller har låtit för mycket utrustning stå stilla för länge.

"Skifferbolagens balansräkningar måste fixas för att de ska kunna återgå till borrning och det kommer att hämma en återhämtning", säger John Hess, vd på Hess Corp till Wall Street Journal.

Fler än tre dussin olje- och gasproducenter planerar att halvera sina investeringar, capex, 2016, jämfört med i fjol, visar Wall Street Journals analys av vad bolagen meddelat i sina myndighetsregistreringar.

De största amerikanska oljefältservicebolagen har varslat 110.000 arbetare under det senaste året, enligt Evercore analytikerestimat. Nära 60 procent av fracking-utrustningen i USA har legat oanvänd under oljeprisnedgången, enligt data från IHS Energy, som bedömer att det tar två månader för denna utrustning att driftsättas igen.

Det är heller inte klart att oljepriserna kommer att fortsätta den senaste tidens uppgång. Råoljan föll med drygt 2 procent på måndagen då ett preliminärt avtal mellan Opecs nyckelmedlemmar att frysa produktionen stötte på hinder.

Även om priserna når tillbaka till nivåer som skifferoljebolag kan göra vinst på, har flera bolag intagit en försiktigare hållning. Vissa hämmas av vad som hände förra våren, då oljepriset temporärt nådde 60 dollar per fat vilket fick producenter att börja borra nya brunnar. Detta fick motsatt effekt: det blev ett överutbud som tryckte ned oljepriset.

En anledning till att det amerikanska oljeproduktionen ändå var robust förra året är att borrning och fracking blev billigare. Producenterna lutade sig mot servicebolagen för att sänka kostnaderna och vissa brunnar var lönsamma även vid lägre priser. Men nu säger flera bolag att de har dragit ned så långt det går.

I Bakken Shale-regionen måste priserna på referensråoljan WTI stiga till över 60 dollar per fat i minst tre månader i sträck för att regionen ska dra i gång borrningen i någon betydelsefull omfattning, säger Lynn Helms, chef på North Dakotas Department of Mineral Resources.

"Om du varit på en strikt diet under en längre period, tar det tid att lägga på sig igen", sade han till reportrar i fredags.

US Energy Information Administration bedömer att oljeproduktionen i USA i februari sjönk med 600.000 fat per dag, jämfört med fjolårets topp på 9,7 miljoner fat per dag. Vissa av USA:s största skifferoljeproducenter har sagt att de planerar att minska produktionen med ytterligare 10 procent i år.

Tyck till