ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börser: Botten ur Valeant

En något avslagen handel syntes på Wall Street som stängde tisdagen lätt på minus vid dagshögsta.
Oljan tyngde marknaden som hade blickarna riktade mot onsdagens räntebesked, samtidigt som ett ras i Valeant fick uppmärksamhet.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent till 17.251 medan S&P 500 backade 0,2 procent till 2.015. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,5 procent till 4.728.

Omkring 670 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.600 miljoner aktier omsatts.

"Fed är verkligen nyckeln den här veckan. Nedreviderade detaljhandelssiffror för januari ses som negativt, eftersom investerare oroar sig för att besparingarna från de lägre oljepriserna inte går till konsumtion. Förmodligen får det Fed att bli mer försiktig i att höja räntan, eftersom datan signalerar svaghet i ekonomin", sa Bob Phillips, medgrundare av Spectrum Management i Indianapolis, till Bloomberg News.

På oljefronten har Ryssland signalerat att Iran inte kommer att liera sig med övriga större oljeproducenter i en frysning av produktionen, vilket fick WTI-oljan att backa med 2 procent.

Under måndagen uppgav Iran att landet avser att öka sin produktion till 4 miljoner fat per dag, en dubblering från nuvarande nivå, vilket då pressade priset. Under februari steg Irans oljeproduktion till den högsta nivån på två decennier.

"Iran visar tydligt för marknaden att landet inte kommer gå med på att frysa produktionen. Det fanns frågetecken hur signifikant en frysning skulle bli, även om Iran gick med. En frysning utan Iran kommer göra nära noll för utbudet", sa Mike Wittner, oljechef vid Société Générale i New York, till Bloomberg News.

Vid sidan av oljan bidrog Valeant till att tynga den breda marknaden efter att aktien rasat 50 procent. Hälsovård var den sämst presterande sektorn inom det breda S&P500-index.

Det skandalomsusade läkemedelsbolagets kvartalsrapport innehöll sänkta prognoser för räkenskapsåret 2016. Bolaget är indraget i flera skandaler och frågetecknen kring bolagets distribution och redovisning har hopat sig. Den amerikanska finansmyndigheten SEC utreder bolaget.

Storägaren Bill Ackman, via hedgefonden Pershing Capital, har uppgett att den kommer ta ett större ägaransvar efter att ha förlorat cirka 1 miljard dollar på tisdagens ras.

Avslutningsvis låg fokus på onsdagens Fed-besked, där FOMC väntas hålla oförändrat men ändå förmedla viss optimism och ge intrycket av att de ligger på en bana av fortsatta höjningar.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var oförändrad vid 1,94 procent.

Tyck till