ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Trump sopade banan med rivalerna

NEW YORK. Marco Rubio ger upp kampen om att bli republikansk presidentkandidat, efter att Donald Trump sopat banan med sina rivaler i Florida. Affärsmannen vinner även i viktiga delstater som Illinois och North Carolina – och framstår som en allt mer ostoppbar kandidat.

”Oroa dig inte, du kommer inte att få stryk på vår tillställning.”

Som många andra politiker möttes Marco Rubio av en häcklare när han höll sitt avskedstal, efter en förnedrande förlust i hans hemdelstat Florida. Han skojade dock bort kritikern, med en referens till de våldsamheter som präglat Donald Trumps senaste framträdanden.

Dessa har dock inte skadat hans popularitet, att döma av de valresultat som stod klara under natten till onsdagen.

Donald Trump segrar inte bara i Florida, utan även i Illinois, North Carolina och Missouri. 

”Vi lever i en politisk tsunami, och vi borde ha sett den här stormen komma”, konstaterar Marco Rubio under sitt tal, och fortsätter:

”Folk är arga, de är frustrerade.”

Republikanen John Kasich var däremot helnöjd. Han tog hem sin första seger, i Ohio där han själv är guvernör.

”Kampanjen fortsätter”, lovade han sina anhängare, under ett tal där han dessutom försäkrade att han skulle ta sig hela vägen till sommarens partikonvent.

Kasich har dock obefintliga chanser att gå om Donald Trump, som även säkrade en seger i

Nordmarianerna, en ögrupp i Stilla havet som fördelar sammanlagt 9 delegater.

Ted Cruz visar heller inga tecken på att ge upp kampen, även om han vid 5-tiden på onsdagens morgon inte hade vunnit någon av de fem delstater som hållit primärval på tisdagen.

”Från och med i början så finns det ett tydligt val”, säger Cruz som nu hoppas vinna över Rubio-väljare.

Hillary Clinton hade en bra natt, och säkrade breda segrar i både Florida och Ohio, liksom i North Carolina. Hon vinner även i Illinois och Missouri efter en jämn kamp med Bernie Sanders i bägge staterna. Därmed vinner Hillary Clinton samtliga fem delstater i tisdagens primärval.

I sitt segertal försökte hon locka över Sanders-anhängare, och hon riktar nu de verbala angreppen mot det republikanska motståndarlägret och Donald Trump.

”Under flera månader såg vi hur republikanerna lät honom vara. De tog honom inte på allvar, de var inte uppmärksamma”, skriver hon i ett varnande utskick till sina anhängare.

”Det vore enkelt för oss demokrater att göra samma sak nu”, fortsätter Hillary Clinton, som lovar en upptrappning mot Trump, för att hindra honom från att nå Vita huset.

Tyck till