ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svenska fonder tar strid mot VW

  • Sjunde AP-fonden, med vd Richard Gröttheim, är med i gruppen som stämmer Volkswagen. Foto: TT

Svenska fondbolag tar strid mot Volkswagen och ingår i den grupp investerare som kräver biljätten på över 30 miljarder kronor.
"Vi har varit drivande i den här processen", säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden.

Nordea Fonder och Sjunde AP-fonden är två svenska representanter i den grupp om 278 institutionella investerare som på måndagen lämnade in en stämning mot Volkswagen i tysk domstol.

Institutionerna kräver över 30 miljarder kronor i skadestånd av biljätten för att den låtit bli att informera marknaden om de manipulerade avgasmätningarna.

”Vi har ett ansvar gentemot våra fondkunder”, förklarar Erik Durhan, chef för ägarstyrning på Nordea Fonder och fortsätter:

”Vår slutsats är att denna grupptalan är i våra fondkunders intresse.”

Nordeas fonder är med cirka 9.000 VW-aktier tredje största svenska ägare i VW. Näst störst är statliga Sjunde AP-fonden som äger drygt 22.000 aktier i Volkswagen, en post värd omkring 27 miljoner kronor.

”Det handlar om fastställa hur stort skadestånd Volkswagen ska betala, det råder ju ingen tvekan om att de gjort detta”, säger Johan Florén, chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden.

Det är inte första gången som Sjunde AP-fonden driver rättsprocesser, just nu har fonden fem olika processer på gång och så sent som i december nådde fonden och två amerikanska pensionsfonder en förlikning med amerikanska banken JP Morgan.

”Det är en del av vår ägarstyrning, vi gör det för att få tillbaka pengar till våra sparare”, säger Johan Florén.

Hittills har också Sjunde AP-fonden fått tillbaka drygt 45 miljoner kronor på sina rättsprocesser. Den statliga pensionsfonden som förvaltar ”soffliggarfonden” AP7Såfa har heller inget förlora på att ta strid mot Volkswagen.

”Oavsett utgång kommer det här inte kosta oss någonting”, försäkrar Johan Florén.

Kostnaderna för att driva processen mot VW täcks av försäkringar, stiftelser och advokatbyråer, och tanken är tyska biltillverkaren kommer få betala de juridiska kostnaderna.

Den störste svenska investeraren i Volkswagen, fondförvaltaren Advisor, är dock inte med i gruppstämningen.

Fondbolaget som är inriktat på PPM-sparare köpte 61.000 aktier i Volkswagen för bara ett par veckor sedan.

”Det är en kortsiktig placering, vi har ingen avsikt att engagera oss i bolaget”, säger bolagets ägare och förvaltare Per Mårdbrant om posten som är värd dryga 70 miljoner kronor.

Tyck till