ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Skattereform långt borta

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT
Huvudinriktningen i TCO:s nya skatteförslag får grönt ljus av både Liberalerna och Miljöpartiet. Men förutsättningarna att få till en ny stor skattereform är låga.

Di rapporterade tidigare tisdagen om TCO:s förslag till en ny stor skattereform. Organisationen föreslår bland annat sänkta marginalskatter och sänkt reavinstskatt, men lägger samtidigt fram en rad skattehöjningar.

Mats Persson, skattepolitisk talesperson för Liberalerna, håller med om huvudinriktningen i TCO:s förslag, som går ut på att växla högre skatt på konsumtion och miljöskadlig verksamhet mot sänkt skatt på arbete.

”Det här förslaget som TCO kommer med är väldigt likt det vi har presenterat”, säger han och fortsätter:

”Vi har stora grupper akademiker där det inte lönar sig att utbilda sig, där skatten äter upp för mycket.”

Även Janine Alm Ericson, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, skulle vilja se en större översyn av skatterna, men ser inga stora problem med just marginalskatterna.

”Med den tillväxt vi har i ekonomin just nu kan jag inte se att de har den effekten som andra försöker larma om”, säger hon.

Miljöpartiet vill se en större grön skatteväxling, med höjda miljöskatter mot sänkta skatter på jobb och företagande. Men hittills har regeringen valt att höja både miljö- och inkomstskatter.

Janine Alm Ericson tror inte på någon större kursändring under resten av mandatperioden.

”Jag skulle inte säga att förutsättningarna för en väldigt stor omställning finns”, säger hon.

Mats Persson konstaterar att partierna står långt ifrån varandra och att det i nuläget finns små förutsättningar att komma överens på skatteområdet.

Liberalerna meddelade i höstas att man vill göra upp med regeringen om en ny stor skattereform, men hittills har det varit tyst från regeringens sida.

”Det är ett tecken på att vi står väldigt långt ifrån varandra. Regeringen har fullt upp med att höja skatterna och verkar tycka att det är viktigare än prata med oss”, säger Mats Persson.

Janine Alm Ericson välkomnar att Liberalerna är redo att höja miljö- och klimatskatterna men väntar fortfarande på besked hur detta ska gå till.

”Hittills har vi inte sett så mycket konkreta politiska förslag, utan de motarbetar snarare de förslag som regeringen lägger”, säger hon.

TCO slår i sin rapport fast att de framtida skatteintäkterna kan behöva öka, med tanke på den demografiska utvecklingen och behovet av investeringar i utbildning och infrastruktur.

Mats Persson tror inte att det går att sänka skattetrycket på kort och medellång sikt.

”Men målet måste vara att långsiktigt sänka skattetrycket”, säger han.

Tyck till