ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rysk charmoffensiv ger hopp i kritiskt läge

  • TILLBAKADRAGEN. Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Sergei Chirikov

President Vladimir Putins löfte att dra tillbaka ryska trupper från Syrien har väckt försiktigt hopp om fred.
Samtidigt förbereder EU ett flyktingavtal med Turkiet – vilket Cypern hotar att fälla.

Östeuropaforskaren Mi Lennhag på Lunds universitet säger att Vladimir Putin behöver bättra på sitt rykte i ett inrikespolitiskt och ekonomiskt skakigt Ryssland.

”Närvaron i Syrien har blivit ganska kostsam, samtidigt som den ryska ekonomin blir alltmer ansträngd. Budskapet till folket är att närvaron i Syrien har varit värd uppoffringarna.”

Den kortfristiga effekten av det ryska schackdraget blev dock negativ. Både oljepriset, rubelkursen och Moskvabörsen föll på tisdagen.

Mi Lennhag säger att Vladimir Putins tal på måndagen också vände sig mot världen.

”Ryssland markerar sin roll som stormakt och att världen inte kan förhandla om fred utan landet.”

Redan på tisdagen började ryska trupper lämna Syrien. Kvar blir dock både en flyg- och en flottbas.

”Ryssland behåller en stark militär närvaro i Syrien”, säger Erik Brattberg, utrikespolitisk analytiker på tankesmedjan McCain Institute i Washington.

Hur påverkar tillbakadragandet fredsprocessen?
”Efter att ha hjälp president Assad att överleva och ta tillbaka förlorat territorium från rebellerna känner Vladimir Putin att han har uppnått sina mål i Syrien. Trycket på Assad i fredsförhandlingarna ökar sannolikt. Å andra sidan fortsätter Ryssland, tillsammans med Iran, att vara hans starkaste allierade, med omfattande politiskt och militärt stöd.”

Erik Brattberg anser att Ryssland har förvärrat flyktingkrisen, både genom attacker mot civila och med militärt stöd till Assadregimen.

”Att Ryssland tar tillbaka trupper är positivt, men förändrar inte den humanitära situationen innan ett fredsavtal med alla inblandade är i kraft.”

Under inbördeskriget har cirka 2,5 miljoner syrier flytt till Turkiet. På torsdagen startar ännu ett EU-toppmöte om flyktingkrisen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel pressar på för ett avtal med Turkiet om att ta tillbaka flyktingar från Grekland. I gengäld ska Turkiet få 28 miljarder kronor, visumfritt resande och nystart för medlemsförhandlingar.

Bland annat grannlandet Cypern, som sedan över 40 år är delad i en grek- och en turkcypriotisk del, sätter sig på tvären. EU:s toppmöteschef Donald Tusk lyckades inte bryta motståndet vid sitt besök på tisdagen.

”Cypern tänker inte godkänna öppnandet av några kapitel om Turkiet inte uppfyller sina förpliktelser som de beskrivs i förhandlingsramverket”, sa president Nicos Anastasiades efter mötet, enligt nyhetsbyrån TT.

Tyck till