ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Starkare yen

Amerikanska statspappersräntor har handlats på nära oförändrade nivåer efter den svenska marknadens stängning på måndagen, dollarn noteras samtidigt något svagare mot framför allt japanska yen.

Tidigare på måndagen sjönk USA-räntorna tillbaka något från höga nivåer på fredagen med stöd av sjunkande oljepriser och en positiv analys om statsobligationer från Morgan Stanley.

"Den globala bakgrunden för räntemarknader ser ut att vara så stödjande att 2016 kan bli känt som 'the year of the Bull'", skrev Morgan Stanley i en rapport.

I rapporten varnar ekonomerna för att de flesta större ekonomier kommer att utvecklas svagare 2016 än 2015, Centralbanker i Europa och Japan väntas fortsätta att lätta på penningpolitiken samtidigt som Federal Reserve och Bank of England skjuter upp sina räntehöjningar.

Enligt Morgan Stanleys analys väntas den amerikanska tioårsräntan sjunka till 1,45 procent i slutet av september, från nuvarande 1,95 procent, och därmed närma sig "all time low" på 1,38 procent från 2012.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på februaridata över detlajhandel och PPI, samt Empire Manufacturing index för mars, klockan 13.30, och NAHB:s husmarknadsindex för mars samt lager osålda varor i januari, klockan 15.00.

Det hålls också primärval i Florida, Illinois, Missouri, South Carolina och Ohio. Dessutom inleder Federal Reserve sitt FOMC-möte på tisdagen, men räntebesked, nya prognoser och presskonferens kommer först på onsdag.

Asiatiska börser sjunker överlag i tisdagshandeln medan investerare avvaktar flera centralbanksbesked under veckan. Bank of Japan meddelade, som väntat, inga förändringar i den förda policyn på måndagen, förutom att vissa mindre undantag från den negativa depositräntan. Dessa undantag kan samtidigt, enligt vissa bedömare, öppna för ytterligare sänkningar i depositräntan framöver, kanske redan i april.

Endast enstaka bedömare hade väntat att BOJ skulle sänka räntan ytterligare redan i dag, men japanska yen stärks ändå tydligt i spåren på räntebeskedet, och japanska börsindex sjönk ytterligare något.

Bloomberg News rapporterar vidare om uppgifter om att Kinas centralbank, PBOC, har dragit upp riktlinjer för en Tobinskatt på spekulativa valutatransaktioner, vilket skulle vara ytterligare ett steg i Kinas kamp mot de spekulanter som satsat på en försvagning av yuanen.

Ekonomer varnar dock för att det saknas positiva erfarenheter av Tobinskatten, och risken är att åtgärden slår tillbaka negativt för de kinesiska myndigheterna och deras försök att göra yuanen till en internationell reservvaluta.

Tisdagens Europa-agenda är relativt tunn, men i Sverige publicerar SCB KPI-data för februari klockan 9.30. Efter oväntat högt inflationsutfall i januari väntas KPI-inflation nu ha sjunkit tillbaka till 0,3 procent, från 0,8 procent, medan KPIF-inflationen väntas ha sjunkit till 1,1 procent, från 1,6 procent. Det skulle ändå vara över de 0,2 respektive 1,0 procent som Riksbankens prognosbana från i februari pekade mot.

Riksbankschefen Stefan Ingves ska vidare tala under rubriken: "Det ekonomiska läget - utgångspunkt för den aktuella penningpolitiken". Riksbanken publicerar bilder, men inget förskrivet anförande, klockan 9.45.

USD/SEK 8:3482 (8:3438) EUR/USD 1:1107 (1:1103)
EUR/SEK 9:2728 (9:2647) USD/JPY 113:31 (113:76)
Jp obl 2 -0,15 (-0,17) Jp obl 10 -0,02 (-0,04)
Ty obl 2 -0,46 (-0,47) Ty obl 10 0,28 (0,26)
US obl 2 0,95 (0,95) US obl 10 1,96 (1,95)
Tyck till