ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Problemfonder väntas kliva in på scenen

Fonder som är specialiserade på problemtyngda tillgångar väntas kliva fram och ta initiativ till fler affärer i gruvindustrin framöver.
Det skriver Reuters.

Den totala volymen av affärer inom gruvor och metaller sjönk i fjol till den lägsta nivån sedan 2003, enligt data från Thomson Reuters. Säljarna, tyngda av skulder på mer än 1.000 miljarder dollar, var många men köparna desto färre.

Enligt flera bedömare kan detta ändras under 2016. Fonder som har stått vid sidan av spelplanen och väntat väntas ha stora summor redo för affärer.

"Ju längre råvarukraschen fortsätter, desto fler blir omstruktureringarna. Några av dem kommer att göras av existerande finansiärer och existerande aktieägare. För andra kommer risken att vara för stor - och det är där möjligheterna finns", sade David McCarthy, nationell chef för omstruktureringar vid Deloitte i Sydney, till Reuters.

Oaktree Capital, världens största investerare i osäkra fordringar, öppnade ett kontor i Sydney i år. Skälet var delvis pressen på gruvsektorn, och då särskilt järnmalm där företaget ser stora affärsmöjligheter.

I den australiska järnmalmssektorn har till exempel Atlas Irons nuvarande långivare gått med på en nedskrivning av skulderna i utbyte mot aktier. Stål- och järnmalmsföretaget Arrium, med nästan 2 miljarder dollar i skulder, blev däremot tvunget att söka hjälp utifrån och vände sig då till GSO Capital Partners, som är private equity-jätten Blackstones enhet för alternativa investeringar. Tidigare denna månad säkrade Arrium 927 miljoner dollar i finansiering.

I november gick Denham Capital in med 130 miljoner dollar i Auctus Minerals och dess team av specialister på omstrukturering av gruvor, när det köpte Atherton Resources, som äger zink- och kopparfyndigheter i Queensland i Australien.

"Om du investerar kapital i sådant som tjänar pengar vid nuvarande prisnivåer, har du också den obegränsade uppsidan om marknaden hämtar sig under innehavsperioden", sade Denham Capitals vd Bert Koth till Reuters.

En avgörande fråga är hur länge de nya investerarna vill behålla gruvtillgångar, med tanke på att vissa bedömare räknar med att metallpriserna kan förbli nedtryckta i ännu ett decennium.

Tyck till