ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Pressat Saudiarabien tvingas spara

  • Foto: Hassan Ammar/TT
Pressat av det låga oljepriset tvingas Saudiarabien dra åt svångremmen för att få bukt med det rekordstora budgetunderskott.

Saudiarabiens regering har beordrat samtliga myndigheter att omförhandla alla leverantörskontrakt och sänka kostnaderna med 5 procent, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Besparingsprogrammet riskerar att slå hårt mot en redan krympande ekonomi, och skada landets byggindustri som haft flera feta år men nu kämpar med sjunkande kassaflöde och ökande arbetskraftskostnader.

Samtidigt kopplar också saudiska finansdepartementet ett hårt grepp om de statliga utgifterna. Landet myndigheter får inte längre skriva på några kontrakt utan att finansdepartementet i Riyadh först gett grönt ljus.

Världens största oljeexportör har drabbats hårt av det fallande oljepriset som skapat stora hål i statsbudgeten. I fjol var Saudiarabiens budgetunderskott närmare 100 miljarder dollar och regeringen söker desperat åtgärder för att minska det rekordstora budgetunderskottet.

Förra veckan rapporterade Reuters att Saudiarabien söker banklån på mellan 6 och 8 miljarder dollar för att finansiera det rekordstora budgetunderskottet.

Det skulle vara första gången på över ett decennium som regeringen i Riyadh lånar upp så mycket pengar.

Tyck till