ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Öresundsbron blir kassako

  • Foto: Johan Nilsson / TT
Öresundsbron blir i slutänden en kassako för den svenska staten.

Resenärernas broavgifter finansierar bron och när allt är avbetalt 2034, inklusive de anslutande landförbindelserna på den svenska sidan av bron, ska broresenärerna fortsätta att betala avgift fram till 2050. Detta eftersom det är så lång tid det tar innan även de danska landanslutningarna är finansierade.

Totalt kommer detta att ge ett tillskott på 17,5 miljarder kronor till den svenska statskassan. Om även momsen räknas in blir det sammanlagt 34,5 miljarder, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Nu höjs röster för att de pengarna borde komma regionen till godo:

"De pengar som genereras på bron borde absolut gå tillbaka till regionen", säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska Handelskammaren, till tv-kanalen.

Tyck till