ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Norden: Ras för oljeservice

Efter ett par dagar med uppgång backade de nordiska marknadsplatserna på tisdagen.

Handeln tyngdes av ett oljepris i rött, samt ett beslut från Bank of Japan att hålla stimulansnivåerna oförändrade. Vidare låg fokus på onsdagens Fed-möte som väntas bjuda på oförändrad ränta.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid 17-tiden 1,3 procent lägre vid nivån 939.

"Svag utveckling i Asien och viss besvikelse från BOJ ger vinsthemtagningar. Inför onsdagens räntebesked från Fed tänker nog investerare att det är bättre att ta hem en vinst än att avvakta", sade Heinz-Gerd Sonnenschein, strateg vid Deutsche Postbank, till Bloomberg.

På börsen i Köpenhamn var det bara ett fåtal aktier som lyckades hålla sig ovan nollan, OMXC20-index stängde 1 procent lägre.

Inom storbolagsindex intog ISS jumboplatsen med minus 2,3 procent. Ontario Teachers Pension har sålt samtliga sina aktier i städ- och tjänstebolaget, motsvarande 6,1 procent av kapitalet.

Svagt gick också tungviktaren Maersk som backade 1,6 procent, i spåren av ett oljepris på minus. Bakgrunden till oljetappet är att Ryssland uppgett att Iran inte kommer liera sig med övriga större oljeproducenter, i en frysning av produktionen.

Den oljetunga börsen i Oslo påverkades naturligt av oljefallet och stängde vid minus 1,2 procent. Inom oljesektorn backade Seadrill nära 10 procent efter oljetappet. Ännu svagare gick Songa Offshore som rasade 50 procent sedan oljeservicebolaget aviserat en omfattande refinansiering.

Avslutningsvis sjönk OMXH25 0,9 procent i Helsingfors med gruvbolaget Metso som sämst presterande efter minus 4 procent.