ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Näringslivstopp gömde 190 miljoner kronor utomlands

  • Gunnar Brock Foto: Daniel Månsson
Gunnar Brock, tung makthavare i näringslivet och ordförande i Stora Enso samt styrelseledamot i Investor, har undanhållit Skatteverket en förmögenhet på 190 miljoner kronor. Det avslöjar SVT.

Gunnar Brock var mellan 2002 och 2009 vd i verkstadsbolaget Atlas Copco. När han under de åren skickade in sina deklarationer till Skatteverket nämnde han inte att han hade en förmögenhet på 190 miljoner kronor utomlands. Han redovisade heller inte förvärvsinkomster på sammanlagt 16 miljoner kronor för åren 2005 till 2009, skriver SVT.

Gunnar Brock tillhör de nästan 10.000 personer som de senaste åren gjort så kallade självrättelser av pengar som funnits utomlands och varit obeskattade.

Om man undanhållit mer än en halv miljon kronor i skatt har man gjort sig skyldig till grovt skattebrott. Men om berättar om det själv i efterhand, det vill säga gör en självrättelse, slipper man straff och behöver endast betala skatt för fem år bakåt i tiden.

Gunnar Brock begärde den 8 december 2010 omprövning av sina deklarationer hos Skatteverket. Han vill inte ställa upp på en intervju med SVT utan svarar på frågor via mejl.

”Efter att ha varit bosatt och arbetat 26 år i utlandet flyttade jag hem 2003.

Jag tog då kontakt med en erfaren svensk skatterådgivare för att få hjälp med hemflyttningen och hur jag skulle göra med mina svenska deklarationer. Jag fick då beskedet att det utländska ägandet inte behövdes tas upp i min svenska deklaration.

Några år senare fick jag kontakt med en annan skatterådgivare som trodde att det första beskedet jag fått kanske var felaktigt. Då jag inte ville att det skulle råda några som helst tvivel vände jag mig till Skatteverket och med rådgivarens hjälp begärde jag omprövning.

Vidare är det du refererar till som förvärvsinkomster helt och hållet kapitalinkomster”, skriver Gunnar Brock i ett mejl till SVT.

Gunnar Brock är för närvarande ordförande för Stora Enso och Mölnlycke Health Care. Han sitter även i styrelsen för Investor och Handelshögskolan. Tidigare har han varit vd för Tetra Pak, Alfa Laval och Atlas Copco.

Anledningen till att Sverige fått in ett stort antal självrättelser är att man sedan 2008 och framåt fått informationsbytesavtal med ett 40-tal skatteparadis.

”Vi tror att den viktigaste anledningen till alla självrättelser är informationsutbytesavtalen med skatteparadisen och med Schweiz och Luxemburg. Nu kan vi begära information från de här länderna om bankkonton, bolagskonstruktioner med mera”, säger Göran Haglund på Skatteverket till SVT.