ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Intervju: Reinfeldt får nytt toppjobb

Fredrik Reinfeldt får nytt toppjobb. Han blir seniorrådgivare åt Bank of America Merrill Lynch.
"Jag ska bidra med analyser av det politiska läget, naturligtvis med tyngdpunkt på Europa", säger Fredrik Reinfeldt till Di.

Fredrik Reinfeldt ingår i och med det nya uppdraget i bankjättens nätverk av rådgivare som täcker Europa, Mellanöstern och Afrika.

”Den rätt så stora delen av världen passar mig väldigt bra. Som statsminister såg jag det som viktigt att föra ihop kunnande inom näringsliv, finansvärlden och politisk analys. Att samhället blir bättre om man kan se samma utmaningar. Det är väl bankens syfte med detta och det ser jag fram emot att göra”, säger han.

Genom att bidra med politiska analyser av läget hoppas Fredrik Reinfeldt att Bank of America Merrill Lynch ska kunna spela en större roll i ett Europa som står inför stora utmaningar.

”Huvudfrågan i Europa blir att se reformer som sänker trösklarna för människor att komma in på arbetsmarknaden. Dels för att finanskrisen har lämnat många efter sig som behöver jobb, dels för att migrationstrycket är omfattande”, säger han.

Sedan ett par veckor tillbaka är Fredrik Reinfeldt ordförande för EITI, en internationell organisation för att säkra transparens inom handel med och förvaltning av naturresurser.

Ett uppdrag som passar den nya rollen som rådgivare för Mellanöstern och Afrika.

”Det är ju koncentrerat till de här regionerna. I Afrika gäller det att använda resurserna på så sätt att vi bygger inkluderande samhällen som kan få tillväxt. I Mellanöstern kommer ju den stora diskussionen vara om oljepriset går tillbaka till normala nivåer och i så fall i vilket tidsperspektiv.”

Anders Borg, som var finansminister under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister, har sedan tidigare en liknande roll för konkurrerande Citigroup.

Fredrik Reinfeldt vill dock inte kalla den forne parhästen för konkurrent.

”Nej, nej, inte alls. Det är snarare glädjande för oss båda att vi som har predikat värdet av att samhällsanalysen måste ta in både näringslivets och politikens syn- och utgångspunkter nu kan få arbeta vidare med det. Förhoppningsvis kan vi på var sitt håll få göra nytta.”

Fredrik Reinfeldt ser också fram emot att få jobba tillsammans med tidigare holländska EU-kommissionären Neelie Kroes, som hade ansvar både för konkurrensfrågor och EU:s digitala agenda.

”Digitalisering och Europas konkurrensfördelar är ju frågor som vi fokuserar mycket på, så jag ser fram emot att jobba med henne.”

Fredrik Reinfeldt påbörjar sitt nya uppdrag omedelbart och är förhindrad av bankens policy att diskutera lön.

Tyck till