ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Inflationen en lättnad för Ingves

  • Stefan Ingves. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inflationstrycket var starkare än väntat i februari. Siffrorna lättar trycket  på Riksbanken, med chefen Stefan Ingves.

Den årliga prisökningstakten uppgick till 0,4 procent i februari, enligt huvudmåttet KPI. Det var en dämpning från 0,8 procent i januari, men starkare än väntat.

Riksbanken hade förutspått med 0,2 procents KPI-inflation i februari. Det starkare utfallet ger Riksbanken fler argument i vågskålen för att räntan sänkts färdigt och att inflationen på sikt stiger mot målet 2 procent.

Även analytikerna överraskades av februarisiffran, de hade i snitt räknat med 0,3 procent enligt SME Direkt.

”Dagen siffror minskar uppenbart trycket på Riksbanken att genomföra fler lättnader på kort sikt”, skriver Nordea i en snabbkommentar.

Bland de priser som stigit mest de senaste året fanns livsmedel, 2,2 procent, samt kläder och skor 3,4 procent. De stigande matpriserna var den enskilt största drivkraften bakom det årliga inflationstrycket.

Prispress på post och telekommunikationer liksom drivmedel, vardera minus 6,6 procent jämfört med ett år tidigare, bidrog samtidigt till att dämpa inflationstrycket.

Även enligt KPIF-måttet, inflationen rensat för ränteeffekter, var prisökningstakten ett snäpp högre än Riksbankens prognos. KPIF-inflationen uppgick till 1,1 procent i årstakt i februari, i linje med marknadens förväntningar, medan Riksbanken väntat sig 1,0 procent.

Även rensat för energipriser, framför allt det svängiga oljepriset, lyckades inflationen överskjuta Riksbankens förväntningar. Utfallet 1,5 procent kan jämföras med Riksbankens prognos om 1,3 procent.

Tyck till