ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dämpad framtidstro i handeln

  • Foto: Audun Braastad/TT

Fler detaljhandlare tror på stigande volymer. Men oro för lönsamheten lägger band på anställningsplanerna. Det framgår av branschorganisationen Svensk Handels barometer bland medlemsföretagen i mars.

Humöret vände upp bland handlarna i mars jämfört med i februari, enligt Handelsbarometern från Svensk Handel.

De stigande förväntningarna kan dock kopplas till vårsäsongen, enligt Svensk Handel. Jämfört med mars i fjol dämpades framtidstron markant, enligt barometern. 

Andelen handlare som räknar med ökad försäljning de närmaste månaderna steg i mars till 44 procent, jämfört med 38 procent i februari.

Men handlarna väntar sig svår motvind för att öka lönsamheten.

Endast 14 procent räknade med ökade och 53 procent med oförändrade marginaler de närmaste månaderna. Samtidigt sjönk däremot andelen handlare som väntar sig krympta marginaler tre av tio i mars från fyra av tio i februari.

Planerna på att anställa fler var också fortsatt dämpade i mars, trots stigande förväntningar på försäljningsvolymerna. I linje med föregående månad uppgav nära sju av tio handlare att de inte kommer att nyanställa under kommande tre månader.

”Hård konkurrens under många år påverkar handlarnas möjligheter att höja priserna. Om en prisökning inte är möjligt att genomföra måste kostnaderna sänkas genom andra metoder så som till exempel färre antal anställda”, kommenterar Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.  

Tyck till