ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Bilhandlare mörkar om etanolbilar

  • Foto: Jonas Fröberg/TT
Det kan finnas bilägare i Sverige som knappt vet att de äger en etanolbil. En del handlare som tar bort dekalen på bakluckan som säger "flexifuel" eller "biopower" och säljer dem som bensinbilar, enligt Bertil Moldén, vd på branschorganisationen Bil Sweden.

Det var inte många som gjorde vågen efter regeringens besked om att skatten på E85 sänks med 75 öre. "Återvändsgränd" och "hål i huvudet" var några kommentarer från bilbranschen. I princip har försäljningen av nya etanolbilar upphört i Sverige och försäljningen av E85 har minskat med 40 procent på ett par år. De flesta som har en etanolbil väljer alltså att tanka bensin.

"Det finns handlare som tar fram hårtorken och tar bort etanoldekalen och säljer bilen som en bensinbil och kanske inte ens berättar den först sålts som etanolbil. Många av bilarna drabbades av igensatta spridare som kostade 6-8 000 kronor att fixa och det hänger tungt över branschen. Därför pratar man inte om etanolbilar", säger Bertil Moldén.

Den som vill köpa en ny etanolbil idag i Sverige kan bara välja en modell – en VW Golf. Det finns bara en anledning till det, enligt Bertil Moldén.

"Det finns fortfarande krav på en del myndigheter att de ska köpa etanolbilar. De har inte hunnit ändra sina upphandlingsprocesser."

Tyck till