ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så usel är ungas koll på privatekonomin

  • Svenskarnas kunskaper i vardagsekonomi är låg.. Foto: TT/Colourbox

Unga har dålig koll på lån, försäkringar och levnadskostnader - och deras föräldrar med. Det framgår av två omfattande undersökningar om svenskarnas kunskaper i vardagsekonomi.

Bankföreningen, de svenska bankernas intresseorganisation, träffade under måndagen finansmarknadsminister Per Bolund för att tala om ungas kunskaper om vardagsekonomi. Med sig har de två nedslående undersökningar.

Bara varannan vuxen anser sig klara av att ge råd till unga om privatekonomi samtidigt som sju av tio anser att dagens unga saknar tillräckliga kunskaper på området, enligt Länsförsäkringars helt färska undersökning.

Dessutom svarar drygt åtta av tio att privatekonomi bör ges större utrymme i skolan, något som Bankföreningen driver sedan tidigare.

Den andra undersökningen gjordes på uppdrag av Finansinspektionen, FI, i januari i år. Den visar att även de unga själva anser sig ha dålig koll. Unga som är på väg att flytta hemifrån saknar i stort sett helt kunskaper om försäkringar och banklån.

Bland annat anser sig bara två av tio unga som fortfarande bor hemma veta vilka levnadskostnader de skulle ha vid en flytt hemifrån, eller hur man räknar ut kostnaden för ett lån. Mindre än en av tio säger sig veta säkert vilka försäkringar man behöver eller hur man tar ett banklån, enligt FI-undersökningen.

Knappt hälften av de unga svarade att de sparar långsiktigt till ett eget boende.

Enligt FI-underökningen finns också en tendens till att de ungas osäkerhet kring privatekonomiska frågor ökat de senaste åren.

”Den egenupplevda kunskapen är högre bland de som gick gymnasiet 2010 eller tidigare. Detta gäller då särskilt kunskap om försäkringar och kunskap om hur man betalar räkningar”, enligt undersökningsrapporten.

En annan slutsats i FI-undersökningen är att unga som haft eget ansvar för studiebidraget samt pratat ekonomi i hemmet under gymnasietiden i högre grad upplever att de har kunskaper om hur man gör en budget och betalar räkningar. De unga i undersökningen som hade flyttat hemifrån, ansåg sig också i markant högre grad ha kunskaper om privaekonomi.  

I bägge undersökningarna har 1.000 personer tillfrågats i ett statistiskt urval, bland 18- till 69-åringar respektive personer i åldrarna 18 till 24 år.

Tyck till