Annons

Så räddar 9.000 skattesmitare  sig själva från straff

Drygt 9.000 svenskar som gömt pengar utomlands för att slippa skatta har undkommit påföljder genom att skicka in självrättelser de senaste sex åren, enligt en granskning från SVT. Totalt har självrättelserna gett 1,8 miljarder till statskassan.
Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från MAQS AdvokatbyråAnnons

Se juridiken kring AI som en möjlighet

AI öppnar enorma möjligheter – men det råder en osäkerhet kring vad som gäller juridiskt och hur befintliga lagar ska tillämpas. 

Samtidigt kommer snart ny lagstiftning på EU-nivå.

– Genom att tidigt beakta juridiken kring AI kan man undvika misstag och i stället till fullo dra nytta av denna teknologi i verksamheten, säger Mikael Satama Granberg på MAQS Advokatbyrå.

AI skapar enorma möjligheter för innovation och utveckling, och har beskrivits som ett teknikskifte på samma nivå som när elektriciteten infördes.

Som ofta när ny och banbrytande teknologi kommer, finns frågor kring de juridiska aspekterna. Det kan handla om upphovsrätt, som vem som äger ett verk som en AI-tjänst har skapat, vem som bär ansvar för ett beslut som fattats med hjälp av AI, eller regler kring lagring och delning av personuppgifter som ska användas av en AI-lösning. 

Juridiken kring AI skapar möjligheter

MAQS Advokatbyrå har lång erfarenhet av rättsliga frågor kopplade till IT och digitalisering. Mikael Satama Granberg leder arbetet, som faller under byråns bransch- och specialistområde Digital Business. Han följer utvecklingen inom AI-området noga. 

– Vissa tror att juridiken inte hänger med, att den utgör ett hinder för utveckling inom AI-området, men så är det inte. Det handlar om kunskap och juridiken är ett viktigt verktyg för framgång, säger han.

Gör rätt från start och få ett försprång

Det pågår internationella rättsprocesser som sätter fingret på utmaningarna med affärsverksamhet som baseras på AI. En stor bildbyrå har i USA nyligen stämt ett företag som skapat ett verktyg för AI-genererade bilder. Bildbyrån anklagar företaget för att olovligen ha använt upphovsrättsligt skyddade bilder för att träna upp sitt AI-verktyg.

– Den här typen av fallgropar kan man undvika om man tidigt har klart för sig vilka regler som gäller, säger Mikael Satama Granberg.

Samtidigt förändras regelverken. Bland annat kommer en ny förordning på EU-nivå, den så kallade AI Act, som beräknas träda i kraft 2024 eller kanske redan i år. Det kommer påverka företag som använder, erbjuder eller utvecklar AI-baserade tjänster.

– Att hantera AI rätt inom sin verksamhet är en konkurrensfördel. Därför är det viktigt att fundera på hur AI kan integreras i verksamheten redan nu. För många bolag kan den nya AI-förordningen få lika stor påverkan och kräva samma arbete som när GDPR trädde i kraft 2018, säger Mikael Satama Granberg och avslutar:

– Gör grundarbetet tidigt och säkerställ att samspelet mellan tech, juridik och affär fungerar så minskar risken att man tvingas riva det man skapat för att sedan bygga upp det igen på rätt sätt. Och då kan konkurrenterna ha sprungit om.

Om MAQS Advokatbyrå
MAQS Advokatbyrå är en av Sveriges ledande fullservicebyråer inom affärsjuridik. Vår avdelning Digital Business erbjuder juridisk experthjälp kopplat till AI och digitalisering. Vi har närmare 180 medarbetare på kontoren i Göteborg, Malmö, Stockholm och Sundsvall. 

Läs mer på maqs.com 

Mer från MAQS Advokatbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MAQS Advokatbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera