ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen kovänder om biodrivmedel

  • SÄNKNING. Regeringen har mött stark kritik mot skattehöjningen i december på biodrivmedel. Nu föreslås en sänkning av skatten. Foto: Yvonne Åsell

Kort efter den kritiserade skattehöjningen på biodrivmedel backar regeringen och föreslår en rekordsnabb sänkning.
Förslaget välkomnas, men enligt branschen finns hotet mot svenska tillverkare kvar.

”Vi vill att det ska vara goda villkor för biodrivmedel och föreslår att skatterna sänks så mycket och så snabbt det går. Anledningen är att vi vill ställa om fordonsflottan från fossila bränslen för att klara klimatomställningen”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Så sent som i december i fjol höjdes skatten på flera biodrivmedel. Och som Di rapporterat har regeringen fått massiv kritik. Skattehöjningarna i kombination med att priset på både bensin och diesel fallit har gjort att försäljningen av biodrivmedlen E85 och RME rasar.

Skattehöjningarna ska dessutom ha gjorts på felaktig grund. Det anser bland andra Centerpartiet som hävdar att regeringen därmed bidragit till att en rad svenska drivmedelstillverkare nu befinner sig i akut kris.

”Vi ville inte höja skatterna men var tvungna på grund av EU:s statsstödsregler”, säger Magdalena Andersson, som avvisar kritiken.

Men varför sänker ni då skatterna, bara drygt tre månader efter att ni höjde?
”Biodrivmedel får inte överkompenseras i förhållande till det fossila drivmedel det ersätter. Och Energimyndighetens nya rapport visar att det finns god marginal till överkompensation”, säger Magdalena Andersson.

E85 väntas bli 75 öre billigare per liter vid pump, vilket beräknas innebära en besparing på cirka 900 kronor per år för hushåll som kör en etanolbil 1.500 mil per år. Och priset på biodiesel förväntas sjunka med cirka 38 öre per liter, uppger finansdepartementet.

”Målet är att hinna få med förslagen i vårändringsbudgeten och att skatteändringarna ska kunna träda i kraft den 1 augusti”, säger Magdalena Andersson.

Flera branschföreträdare välkomnar den föreslagna sänkningen, men uttrycker oro för att sänkningen inte räcker för att vända trenden.

”Det är ett steg i rätt riktning. Men hotet är inte över”, säger Lars Lind, vd för Perstorp Bioproducts, en av Sveriges största tillverkare av biodrivmedel.

”Att regeringen redan vill sänka visar att höjningen var felaktig. Läget är så allvarligt att vi vill att regeringen sänker ännu mer och helst ännu snabbare”, säger Kjell Andersson, kommunikationsansvarig på Svebio, en branschförening för leverantörer av bioenergi.

Tyck till