ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen inrättar riskkapitalbolag

  • Mikael Damberg. Foto: Maja Suslin/TT

Regeringen vill inrätta ett nytt statligt riskkapitalbolag, Fondinvest AB.
Tanken är att öka tillgången på kapital tidigt för innovativa företag.

Det nya bolaget ska vara på plats nästa år, enligt den proposition som regeringen nu lägger fram i riksdagen.

Fondinvest ska investera indirekt i innovativa och växande företag genom privat förvaltade underfonder, så kallad fond i fondinvestering. Genom att de statliga investeringarna kompletteras med privat riskkapital i underfonderna ska staten slippa vara direkt ägare i företagen.

Förslaget är tänkt att göra det statliga riskkapitalet mer flexibelt och effektivt, samtidigt som den privata samfinansieringen gör att utbudet på riskkapital för företag i tidiga utvecklingsskeden ökar.

"Det handlar i grunden om hur växande och innovativa företag ska kunna verka i Sverige", säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Han pekar på att det generellt sett finns gott om privat riskkapital i Sverige, men inte när nya företag behöver pengar tidigt.

De befintliga statliga riskkapitalbolagen, Fouriertransform och Inlandsinnovation ska inordnas i nya Fondinvest och på sikt avvecklas . De för med sig fem miljarder kronor varav hälften redan är investerade.

Centern har varnat för mindre statligt riskkapital på landsbygden eftersom Inlandsinnovation, som startades av den borgerliga regeringen och dåvarande näringsministern och C-ledaren Maud Olofsson, är inriktad på norra Sveriges inland. Nya Fondinvest ska inte ha några geografiska begränsningar.

Damberg uppger att Inlandsinnovation och Fouriertransform ska fortsätta att förvalta gjorda investeringar som dotterbolag till Fondinvest AB och även kunna göra följdinvesteringar.

Han ser ingen risk för mindre statligt riskkapital till landsbygden.

Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered välkomnar "fond i fond"-investeringar och inriktning på statligt riskkapital tidigare i företagens utveckling.

Tyck till