ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: Euron pressas nedåt

Euron pressas nedåt mot dollar i förmiddagens handel på måndagen och europeiska statspappersräntor sjunker tillbaka något efter att ha stigit efter ECB:s nya lättnadsåtgärder i torsdags.

Euron handlas dock fortsatt väsentligt högre mot dollarn jämfört med noteringarna omedelbart före torsdagens räntebesked från ECB (1:0975). Tyska statspappersräntor handlas också högre, marknadseffekterna från ECB nya penningpolitiska lättnadsåtgärder syns främst i italienska, spanska och portugisiska statspappersräntor, som handlas något lägre än före ECB:s räntebesked.

Ränte- och valutamarknadsaktörer har dock att snabbt skifta fokus från förra veckans ECB-besked till ett flertal nya tunga centralbanksbesked denna vecka, med Bank of Japan på tisdag, Federal Reserve på onsdag samt Schweiz Nationalbank och Norges Bank på torsdag.

Enligt prognoserna är det endast Norges Bank som väntas besluta om att justera räntan; enligt TDN Finans prognosenkät spår samtliga tillfrågade ekonomer att styrräntan sänks med 25 punkter, till 0,50 procent.

Det är ändå troligt att Federal Reserve tilldrar sig mest uppmärksamhet i veckan, även om en övertygande majoritet av tillfrågade bedömare räknar med att ränteintervallet lämnas oförändrat på 0,25-0,50 procent. Frågan är vad pressmeddelandet och ledamöternas nya prognoser antyder om ränteutvecklingen framöver, och vad Fedchefen Janet Yellen kan säga om saken vid den efterföljande presskonferensen.

Goldman Sachs-ekonomerna Zach Pandl och Jan Hatzius noterar i ett kundbrev att Fed vid förra FOMC-mötet, i januari, valde att avstå från att i pressmeddelandet göra den vanliga bedömningen av riskbalansen, vilket kan kopplas till den då starka turbulensen på globala finansiella marknader och stramare finansiella förhållanden.

Enligt Goldman Sachs-ekonomerna bör dock den senaste tidens marknadsutveckling ha mildrat Fedledamöternas eventuella oro för nedåtrisker, inte tillräckligt för att motivera en räntehöjning redan nu men väl för att centralbanken ska fortsätta att signalera fler räntehöjningar än vad marknaden för närvarande prisar in.

"Faktum är att vi räknar med att de finansiella förhållandena behöver stramas åt måttligt det kommande året för att få ner sysselsättningstillväxten till trend, vilket troligen kräver en brantare kurva för Fed funds än vad som för närvarande prisas in på räntemarknaden", skriver Goldman Sachs-ekonomerna.

Svenska statsobligationsräntor handlas 1-2 punkter lägre på måndagsförmiddagen, kronan handlas något starkare mot euron men samtidigt något svagare mot dollarn.

I Sverige har Mäklarstatistik och Valueguard rapporterat boprisutvecklingen för februari på måndagen, som inte bjöd på några direkta överraskningar. Marknadsaktörer avvaktar på kort sikt främst SCB:s KPI-data för februari som redovisas på tisdagen.

Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson flaggade vidare, vid ett SCB-seminarium, för att institutet kommer att se fortsatt positivt på den svenska konjunkturen i den nya prognosen nästa vecka.

"Jag tippar på att vi kommer vara väldigt optimistiska även om en vecka", sade han.

Eurostat redovisar industriproduktionsdata för januari klockan 11.00, och efter positiva utfall från bland annat Tyskland och Frankrike pekar prognoserna mot att produktionen ska ha ökat med 1,7 procent jämfört med i december, och med 1,6 procent jämfört med januari 2015.

Måndagens USA-agenda bjuder inte på några tunga hållpunkter, på tisdagens väntar dock bland annat detaljhandel samt PPI för februari och Empire Manufacturing index för mars.

Amerikanska statspappersräntor sjunker tillbaka något i den europeiska handeln, efter att ha stigit efter den svenska marknadens stängning på fredagen.

måndag kl 10.15 (fredag kl 16.15)

USD/SEK 8:3612 (8:3495) Statsobl 2y -0,62 (-0,61)
EUR/SEK 9:3020 (9:3135) Statsobl 10y 0,59 (0,61)
EUR/USD 1:1126 (1:1153) Räntegap/ty 35 (35)
US obl 10y 1,97 (1,95) Tysk obl 10y 0,24 (0,26)
Tyck till