ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

New York-börser: Lugn dag på jobbet

  • Foto: TT

New York-börsen slutade dagen försiktigt på plus efter att ha legat runt nollan under större delen av måndagen. Investerarna hämtar andan inför onsdagens centralbanksbesked.

De amerikanska börserna stängde måndagshandeln kring nollan, vilket var något högre än vid öppningen och strax under dagshögsta.

Olje- och bankrelaterat tyngde marknaden som har blickarna riktade mot onsdagens amerikanska centralbanksbesked där förväntningarna ligger på oförändrad ränta.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent till 17.227. Där bidrog flygjätten Boeing som steg stadigt under dagen och slutade på plus 1,8 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 1,9 procent till 4.748 med draghjälp från Microsoft, Alphabet och biomedicinbolaget Gilead Sciences som steg mellan 0,5 och 1,6 procent vardera.

"Jag antar att med oljan ner så hämtar vi andan här", säger Peter Boockvar, marknadsanalytiker vid Lindsey Group, till den amerikanska tv-kanalen CNBC. "Jag tror att den här veckan kommer att beslutas av Fed."

Storbolagsindexet S&P 500 backade däremot 0,1 procent med energibolag som Southwestern Energy Company och Chesapeake Energy i täten. Båda rasade mer än 6 procent.

Iran har insisterat på att landet ska få återställa en oljeproduktion på 4 miljoner fat per dag, vilket är en dubblering jämfört med nuvarande nivå. Det har fått oljepriserna att backa under måndagen. Ett fat amerikansk WTI-olja handlades för strax under 37,3 dollar fatet vid måndagens stängning i New York.

"Jag tror att det har gjort investerarna lite oroliga", säger John Caruso, senior marknadsanalytiker på RJO Futures, till CNBC.

Omkring 660 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 1.500 miljoner aktier omsatts.

"Vi har stigit mycket på kort tid varför det inte är så konstigt att vi trampar vatten. Ett område att hålla koll på är bank och energi, de blir ännu intressantare vid onsdagens Fed-möte. De är den övergripande orsaken till att S&P500 stigit så mycket som det gjort", sade Frank Cappelleri, chef vid Instinet LLC, till Bloomberg News.

Bättre gick det för servicerelaterade konsumenttjänster med aktier som Starbucks och Mc Donalds kring plus 1 procent vardera.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 1,96 procent.

Tyck till