ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Missnöjet jäser på Ekobrottsmyndigheten

  • Medarbetarna sågar arbetsklimatet. Foto: TT

Cirka 30 procent av medarbetarna på Ekobrottsmyndigheten har lågt förtroende för myndighetens ledning. Generaldirektör Eva Håkansson vill varken förklara eller försvara sig mot kritiken, men pekar på de organisationsförändringar som har gjorts de senaste åren. 

Hela var tredje medarbetare på Ekobrottsmyndigheten (EBM) har lågt förtroende för myndighetens ledning, visar en medarbetarundersökning som nu har redovisats internt. 

"Resultatet är en del av en undersökning och det är klart att jag har mina funderingar. Nu är det viktigt att vi har en dialog kring den här kritiken, på varje enskild ort, för att se hur vi behöver styra och stödja för att få förtroende", säger Eva Håkansson, generaldirektör för EBM.

Av samma undersökning framgår att nära 23 procent av de anställda inte är av uppfattningen att arbetsklimatet är öppet och positivt och att cirka 28 procent inte anser att alla medarbetare har likvärdiga möjligheter till utveckling.

"Vi genomgick stora förändringar för några år sedan och jobbar hårt för att få ihop hela myndigheten. Ambitionen är att minska avståndet mellan ledningen och den operativa verksamheten", säger Eva Håkansson och påpekar att ledningen ännu inte vet vad missnöjet beror på eller om det kan kopplas till den nya organisationen.

Di har tidigare rapporterat om upprorsstämningen på EBM under 2011 efter två rapporter som riktade stark kritik mot myndighetens utredning av insiderbrott. Utredaren pekade bland annat på att polis och åklagare hade kompetensbrister. Generaldirektör Eva Håkansson vidtog då åtgärder och skrotade den nationella ekobrottskammaren, som skapades 2008 på initiativ av hennes företrädare Gudrun Antemar, och bildade istället en specialiserad finansmarknadskammare. 

"Det är en komplex organisation med flera arbetsgivare och dubbla ledarskap och efter förändringarna som gjordes är det här en temperaturmätare på vart vi är på väg", säger Eva Håkansson.

"Nu är jag angelägen om att det blir en öppen och framåtsyftande dialog med medarbetare och kammare för att vi ska kunna ta fram en plan för de insatser som behövs", fortsätter hon.

Tyck till