ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

M-toppen: Spara mer

Regeringen borde inse situationens allvar och jaga kostnader i stället för att föreslå reformer som kostar pengar.
Det varnar Moderaternas finansministerkandidat Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson är orolig över svensk ekonomi.

”Det finns en otroligt problematisk situation i att vi har en ekonomi som växer men som samtidigt bygger upp stora strukturella underskott”, säger han och varnar särskilt för V-kravet på 10 miljarder extra till kommunerna.

”Jag kan inte tänka mig att 10 miljarder till kan rymmas inom utgiftstaket nästa år”, säger Ulf Kristersson.

Så vad borde regeringen göra i vårpropositionen och framåt?
”Det krävs besparingar och det krävs reformer. Annars kommer det att bli väldigt stora utgiftsökningar”, säger Ulf Kristersson som inte vill avslöja hur snabbt Moderaterna vill tillbaka till balans i det finansiella sparandet.

Lars Calmfors utspel (se artikel härintill) om att både skatter och utgiftstak bör höjas tillbakavisar han.

”Jag tycker inte att det är där man ska börja. Jag tycker att man ska börja med att titta på ordentliga reformer som sänker utgifterna på längre sikt.”

Ulf Kristersson pekar på reformbehov i sjukförsäkringen och på migrationsområdet. Partiet vill bland annat införa direktavvisningar vid gränsen och återinföra den bortre parentesen.

”Regeringen lägger mycket pengar på avsiktliga utgiftsdrivande reformer som bostadssubventioner och annat och de gör det aktivt.”

Också under alliansregeringen behandlades det finanspolitiska ramverket omilt, enligt flera oberoende bedömare, inte minst överskottsmålet.

Vilken trovärdighet har du att kritisera regeringen på den här punkten?
”Jag tycker det är problematiskt att vi har kommit till ett läge där varje signal från regeringen handlar om att vi inte längre behöver vara försiktiga. Det gäller allt från balanskrav till hanteringen av utgiftstaket. Vad det än gäller säger regeringen att det går som tåget.”

Tyck till