ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Investerare stämmer Volkswagen

  • Stämningen riskerar att stå Volkswagen dyrt. Foto: Boris Roessler / TT

Närmare 300 institutionella investerare har lämnat in en stämningsansökan mot den tyska biltillverkaren Volkswagen. Totalt vill de ha över 30 miljarder kronor i skadestånd enligt nyhetsbyrån Reuters.

Stämningsansökan är underskriven av 278 investerare och lämnades in vid en domstol i Volkswagens hemdelstat Niedersachsen i nordvästra Tyskland på måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Aktien föll som mest närmare 4 procent på New York-börsen innan den återhämtade sig och slutade på minus 2 procent.

Investerarna begär drygt 3,3 miljarder euro eller cirka 30,3 miljarder svenska kronor i skadestånd för att den tyska biljätten underlåtit att delge marknadsaktörerna relevant information mellan juni 2008 och den 18 september 2015, då den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA beordrade Volkswagen att kalla tillbaka 500.000 bilar och anklagade företaget för att ha installerat mjukvara som olagligt påverkat resultatet av utsläppstester.

”Eftersom vår information och erfarenhet visar att Volkswagen nekar alla förlikningsförhandlingar och också vägrar att avstå från preskriptionsförsvaret fram tills nu har det blivit nödvändigt att in denna första mångmiljardsstämning”, säger advokaten Andreas Tilp till Reuters.

Advokatfirman TISAB, som företräder investerarna, lämnade också in en särskild begäran som innebär att ett eventuellt skadestånd skulle ligga till grund för framtida stämningsansökningar mot Volkswagen.

Volkswagen har hittills valt att inte kommentera stämningsansökan med hänvisning till att bolaget inte tagit del av den ännu.

Men det är inte den enda stämningsansökan som Volkswagen måste ögna igenom på måndagen. En tidigare anställd, Daniel Donovan, har också lämnat in en stämningsansökan i Michigan i USA. Enligt domstolshandlingarna ska hans medarbetare ha förstört information kort efter att amerikanska myndigheter avslöjat utsläppsfusket.

Daniel Donovan hävdar vidare att han fick sparken i december när han ifrågasatte att informationen raderats, något Volkswagen tillbakavisar.

”Omständigheterna kring herr Donovans avgång var inte relaterade till frågan om diselutsläpp”, säger en talesperson för bolaget till Wall Street Journal.

Biljättens aktie har tagit rejäl stryk på Frankfurtbörsen sedan skandalen briserade förra hösten. Aktien är fortfarande ner drygt 30 procent trots en viss återhämtning under vintern. Under det senaste året har kursen halverats.

Tyck till