ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Investerare i revolt mot Astra Zeneca-chefens lön

  • Pascal Soriot. Foto: Henrik Montgomery/TT
De institutionella investerarna är allt annat än nöjda med Astra Zeneca-vd:n Pascal Soriots lön. Nu hotar de att revoltera vid årsstämman om lönen inte kopplas till Soriots högtflygande löften.

Förra året fick Astra Zenecas vd Pascal Soriot 8,4 miljoner pund eller strax över 100 miljoner kronor för sitt jobb. Det var mer än en fördubbling jämfört med året innan, då han kammade hem drygt 42 miljoner kronor.

I turerna kring Pfizers bud på den svensk-brittiska läkemedelsjätten för drygt två år sedan utlovade Pascal Soriot en omsättningsökning på över 70 procent inom ett decennium. Enligt löftet ska Astra Zeneca omsätta 45 miljarder dollar eller 375 miljarder kronor till 2023.

Målet kan ha visat sig för högt ställt. Så sent som i början av februari levererade läkemedelsjätten en lägre prognos än väntat inför 2016 med hänvisning till att flera billigare generiska alternativ till en av bolagets viktigaste produkter kommer introduceras under året.

Astra Zeneca pressas också som många andra läkemedelsbolag av en bromsande försäljning i Kina. Myndigheter försöker få ner läkemedelspriserna samtidigt som försäkringsbolag begränsar ersättningen till kunder för att parera en åldrande befolkning, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Sedan Astra Zeneca avvisade Pfizers bud för snart två år sedan är aktien upp 0,43 procent. Under samma period har STOXX Europe 600s delindex för hälsovårdssektorn stigit 11,2 procent. Medan Astra Zeneca avslutade måndagen på Stockholmsbörsen på minus drygt 0,3 procent stängde indexet upp strax över 1 procent.

Nu irriteras aktieägarna över det faktum att vd:ns lön inte är tydligt kopplad till den utlovade omsättningen. För närvarande är Pascal Soriots lön kopplad till utdelningen, som inte får understiga 2,8 dollar per aktie, och kärnresultatet som inte får vara lägre än 4,2 dollar per aktie.

Enligt uppgifter till brittiska Sunday Times är så många som 20 procent av aktieägarna redo att avvisa vd:ns ersättningspaket vid årsstämman i april. Nu har även Astra Zeneca börjar skruva på sig. En talesperson för läkemedelsjätten säger till nyhetsbyrån Reuters att bolagets ersättningskommitté ska utreda hur Pascal Soriots lön tydligare ska kunna kopplas till omsättningsmålet.

Den brittiska reklam- och PR-koncernen WPP möter liknande kritik inför att vd:n Martin Sorrell i veckan kommer att ta emot en lön på över 60 miljoner pund eller 716 miljoner kronor. Det är den näst högsta lönen som någonsin betalats ut till en vd för ett London-noterat bolag enligt tidningen Financial Times.

Det är inte första gången investerarna är kritiska till WPP:s vd-löner och för fyra år sedan lyckades de tvinga bolaget att anta en ny lönepolicy. De gamla reglerna löper dock fram till nästa år, vilket gör det möjligt för Martin Sorrell att lyfta en rejäl lön i år.

Tyck till