ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Apptillverkare anmäler Sjöfartsverket

  • Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Appbolaget True Heading har anmält Sjöfartsverket till Konkurrensverket och hävdar att myndigheten ägnar sig åt diskriminerande prissättning. Sjöfartsverket anser å sina sida att det rör sig om olika standardavtal beroende på om myndighetens data laddas ner eller inte.

Företaget bakom navigationsapplikationen Sea Pilot, True Heading, anser att Sjöfartsverkets villkor för licenser av sjökortsdata är diskriminerande och konkurrenssnedvridande.

Enligt styrelseordföranden Anders Bergström betalar True Heading över 40 kronor per användare för datan som tillhandahålls av Sjöfartsverket medan andra företag bara betalar 2-3 kronor för exakt samma information.

”Sjöfartsverket är skyldiga att leverera data på likvärdiga villkor. Så här får det inte vara. Det är inte rättvisa förhållanden”, säger Anders Bergström.

För fem år sedan tecknade True Heading ett första avtal med Sjöfartsverket. Året därpå sa myndigheten upp sina avtal med samtliga licenstagare för att införa nya standardavtal. En del aktörer valde att skriva under det nya avtalet medan andra drog in sina sjökortstjänster. Bara en, sökmotorsföretaget Eniro, vägrade och fortsatte förhandla. Idag är Eniros sjökartor gratis medan True Headings app Sea Pilot kostar pengar.

Sjöfartsverket säger å sina sida att det handlar om två olika standardavtal beroende på om myndighetens data laddas ner till enheten som appen används på eller om den bara finns tillgänglig via en internetuppkoppling. Den senare varianten innebär en billigare avgift per användare.

”Man kan jämföra med andra verksamheter som har liknande upphovsrättsskyddad information, som böcker eller musik. Om du laddar ner datan har du en helt annan tillgång till den än om du har en streamad version som du lånar tillfälligt och som sedan försvinner från enheten”, säger Patrik Wiberg, affärsområdeschef för sjögeografi på Sjöfartsverket.

Han tillbakavisar att det skulle råda olika villkor för olika kunder.

”Det är två olika standardavtal som vi erbjuder våra licenstagare. Det är inga säravtal för speciella kunder. Det är samma villkor för alla som vill utnyttja en tjänst”, säger Patrik Wiberg.

I det billigare avtalet, där sjökortsdatan bara är tillgänlig via Internet, ingår också en begränsning av hur den får användas. Till skillnad från under det dyrare licensavtalet får den aktuella appen inte ha navigationsverktyg, vilket True Headings app har.

Bolaget anser sig ändå ha goda grunder för anmälan.

”Vi kan bevisa det, vi har begärt ut avtalen enligt offentlighetsprincipen och med hjälp av en väletablerad advokatbyrå sett att det finns en stor skillnad i villkoren”, säger Anders Bergström.

Enligt honom har företaget under de senaste två åren påtalat missförhållandena ett flertal gånger. Trots detta fortsätter verket med sin diskriminerade prissättning. Anders Bergström säger att konsekvenserna av att inte kunna konkurrera på samma villkor blir att företaget tappar användare, medan just en användarbas är a och o för ett appbolag.

”Det här är helt uppåt väggarna. Vi var den app som omsatte mest på hela Appstore i Sverige 2012, nu har vi fått sparka massa människor under hösten”, säger han och fortsätter:

”Vi kan inte hänga med. Bolaget går i putten till slut om vi inte kan växa på grund av att vi inte har samma förutsättningar på marknaden.”

Tyck till