ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Orubbad tro på Billerud

Slutet på 2015 blev motigt för Billerud Korsnäs och den fina utvecklingen för vårt köpråd spolierades.
Men trots allt har aktien utvecklats klart bättre än Stockholmsbörsen.

Under de senaste åren har förpackningsjätten gått från klarhet till klarhet. Vd:n Per Lindberg har lyckats städa balansräkningen efter finanskrisen, för att sedan genomföra och integrera köpet av Korsnäs. Resultatutsikterna för 2015 var goda. Aktien klarade börsoron under sommaren och hösten väl. I början av december hade vårt köpråd gett en avkastning på 23 procent. Men slutet på året blev tungt för Billerud Korsnäs som tvingades vinstvarna efter produktionsproblem.

Med de höga förväntningarna i marknaden blev fallet tungt för aktien. Kursen har tappat 4 procent sedan vårt köpråd och 2,4 procent inklusive utdelning. Absolutavkastningen är negativ, men aktien har gått bättre än Stockholmsbörsen som under samma tid har backat 7 procent, inklusive utdelningar.

Vi kan konstatera att Billerud Korsnäs vinst 2015 blev svagare än vår prognos, vilket beror på produktionsstörningarna som kostade bolaget nära en kvarts miljard kronor under sista kvartalet.

Vår positiva framtidsbedömning kvarstår dock. Billerud Korsnäs har en stark position i sina segment. Mycket talar för att bolaget lyckas växa organiskt. Möjligheterna är stora på förpackningssidan. Vätskekartongen är en trygg basaffär som gör Billerud Korsnäs mindre känsligt för konjunktursvängningar.

Vår enda oro är om Riksbanken sänker garden, kronan börjar stärkas och svensk exportindustri drabbas av samma öde som Schweiz exportföretag. ”En tsunami”, som klockföretaget Swatch vd Nick Hayek sa i fjol.

Tyck till