ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ny miljardsmäll hotar Vattenfall

  • Vattenfalls brunkolkraftverk i Jänschwalde. Foto: AP

En av svenskt näringslivs och regeringens mest uppmärksammade och omstridda affärer kan stå inför en avgörande vecka.
Mycket talar för att svenska folket blir stor förlorare även om statliga Vattenfall lyckas hitta en köpare till brunkolsverksamheten i Tyskland.

Köpet av nederländska Nuon blev ett fiasko och på hemmaplan hotas samtliga kärnkraftsreaktorer av förtida stängning.

Men den kommande veckan är det en annan krishärd som står i fokus för Vattenfall. På onsdag, den 16 mars, ska nämligen buden på brunkolsverksamheten i Tyskland, som Vattenfall länge och hittills förgäves försökt sälja, vara inne.

Nedskrivningar inom brunkolet på 15 miljarder kronor bidrog till att 2015 blev Vattenfalls resultatmässigt sämsta någonsin. Och som Di har berättat tidigare finns risk för nya stora nedskrivningar och därmed ännu en ekonomisk motgång för statens största företag, och därmed i slutänden för svenska folket.

Vattenfall är hemlighetsfullt, men sannolikt är det många miljarder kronor i värden i balansräkningen som nu står på spel. Enligt förhandsspekulationerna, som nu intensifieras, så väntas buden bli få och riktigt låga.

I tyska medier väcker affären uppmärksamhet inte minst för att verksamheten sysselsätter tusentals anställda och svarar för nästan en tiondel av Tyskland elproduktion.

Enligt affärstidningen Handelsblatt har politiskt motstånd mot den klimat- och miljöskadliga kolkraften och låga elpriser "kvävt allt intresse" och fått en rad intressenter att dra sig ur. Det gäller bland annat Tysklands femte största elbolag, Steag, som "definitivt inte kommer att lägga något bindande bud", enligt de tyska medieuppgifterna.

Flera tjeckiska bolag med energi- och gruvdrift har tidigare visat intresse. Och enligt nya uppgifter väntas skambud på Vattenfalls brunkol i veckan.

"Vi jobbar febrilt med vårt slutbud", säger en källa hos en potentiell budgivare till nyhetsbyrån TT och uppger sig vidare vara säker på att flera konkurrerande bud är på väg.

Vattenfalls vd Magnus Hall, som tog initiativet att sälja brunkolet kort efter att han tillträdde hösten 2014, har som mål är att lägga fram ett förslag till försäljning under första halvåret och lämna avgörandet till regeringen.

Det blir i så fall en svårhanterlig fråga då regeringspartierna S och MP vid flera tillfällen har visat tecken på olika åsikter.

Tyck till