ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Högt spel i Leo Vegas

Det är dags för ytterligare en notering av ett spelbolag. Mobilkasinobolaget Leo Vegas ska till First North och teckning pågår fram till 15 mars. Att döma av det stora intresset pekar allt på att det kommer att bli en lyckad notering. Men det finns orostecken.

Leo Vegas har historiskt visat hög tillväxt. Bolaget grundandes av de båda entreprenörerna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericson med flera års bakgrund i spelbolagsbranschen. Målsättningen har varit att bli det bästa och största mobilspelbolaget.

Sedan starten 2012 har bolaget nått en omsättning på strax under 800 miljoner kronor. Under fjolåret ökade bolagets omsättning med över 100 procent.

Framöver är det även tänkt att bolaget ska fortsätta att växa i hög takt. Inom tre år målsättningen att nå 2,7 miljarder kronor. Det är en offensiv prognos och kräver en tillväxttakt på i snitt över 50 procent årligen.

Framgången för Leo Vegas beror till stor del framväxten av smarta mobiler. Bolaget får 57 procent av sin omsättning från denna plattform. Resterande andel kommer från datorer.

Norden är den viktigaste marknaden som står för 69 procent av de totala intäkterna. Storbritannien ses som en tillväxtmarknad och där uppgår andelen till omkring 18 procent. Framöver ska intäkterna komma från nya marknader i Europa, samtidigt som bolaget ska växa inom sportspel, där aktörer som Betsson och Unibet redan finns.

Bakom framgångarna ligger en aggressiv marknadsföringsstrategi som också är kostsam.

Över 50 procent av försäljningen går åt till att bland annat hitta nya kunder. Och det är just denna process som har blivit föremål för en närmare granskning. Detta då bolaget återfinns på sajter som sammankopplas med oetiska förtecken.

Om en stor andel av nya kunder slussas in från dessa sajter utgör den en stor risk. Hur stor finns det inga uppgifter kring men sannolikt är den inte obetydlig.

Värdet av att få in nya kunder är otvivelaktigt en viktig del av marknadsföringen. Det finns även fler risker att ta hänsyn till.

En reglering pågår ute i Europa, vilket gynnar de etablerade bolagen som har gjort betydliga investeringar i nya kunder på dessa marknader.

Leo Vegas är inte heller en billig aktie. I jämförelse med de tre största spelbolagen på börsen handlas aktien med en premie om 100 procent och ett p/e-tal på över 50.

Det är först under 2017 som p/e-talet förväntas sjunka ned mot mer normala nivåer. Men det är under förutsättning att lönsamheten förbättras rejält.

I fjol nådde bolaget precis över break-even. Den stora frågan är om det kommer att gå lika lätt framöver att få in nya kunder.

Troligen blir dessa nya kunder mera dyrköpta och då ser målsättningen om en rörelsemarginal på 15 procent mer avlägsen ut.

Tyck till