ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Färre riktade statsbidrag utlovas

  • Lena Micko, ordförande i SKL. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
De riktade statliga bidragen till kommunerna är för många och måste bli färre, enligt ordförande i Sveriges kommuner och landsting (SKL) Lena Micko (S). Och hon får medhåll av civilminister Ardalan Shekarabi (S).

"Det har blivit ett mål i sig med alla dessa riktade statsbidrag som sen ska återsökas och det tar för lång tid och innebär en ökad administrativ börda", säger Lena Micko till TT.

I ett tal på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro tog civilminister Ardalan Shekarabi, som har ansvaret för kommunfrågor i regeringen, upp tråden.

Er administrativa börda måste minska. Generella bidrag ska vara huvudregel, var hans budskap till de församlade kommunpolitikerna.

Orsaken till att staten riktar bidragen är att pengarna inte ska försvinna in i kommunernas allmänna utgifter. I dag finns det 86 olika riktade bidrag.

"Vi kommer att verka för att minska antalet riktade statsbidrag och också den administrativa bördan som hänger ihop med dem. Den måste minska om kommunerna ska kunna effektivisera och bygga ut verksamheten, och då måste relationen i större utsträckning bygga på tillit", säger Shekarabi till TT.

Han lovade också i talet att "det är slut på centraliseringsvågen".

"Ambitionen är att få ut fler både delar av myndigheter och hela myndigheter", säger Ardalan Shekarabi