ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dags för B&B Tools att växa

Efter några hektiska städår är B&B Tools redo att växa igen. Balansräkningen är reparerad och kommande förvärv bör leda till stigande vinster.
Vi räknar därför med att värderingsgapet mot branschkollegerna slås igen.

Med undantag för den senaste månaden har teknikhandelskoncernen B&B Tools sedan finanskrisen bröt ut varit en usel historia på börsen. Sett sedan årsskiftet 2007/2008 har aktiekursen fallit med 26 procent. Under samma period har exempelvis handelsbolagen Lagercrantz och Addtech, som under 1980- och 1990-talen ingick i Bergman & Beving-gruppen tillsammans med B&B Tools, stigit med 642 procent respektive 158 procent.

För att hitta skälet till att B&B Tools har gått så mycket sämre än sina gamla kusiner får man gå tillbaka till 2004 då bolaget blev av med sina återförsäljare av produkter till industri- och byggsektorn när de köptes upp av konkurrenter. B&B Tools svarade genom att köpa över 100 teknikhandelsbutiker mellan 2004 och 2008. Det gick bra fram till finanskrisen eftersom bolagen köptes in till hyfsat låga p/e-tal.

Men när finanskrisen slog till stod B&B Tools med en nettoskuld på 2 miljarder kronor och ett butiksnät vars försäljning vek. Sedan dess har bolaget ägnat de senaste sju åren åt att reparera balansräkningen. I dag uppgår nettoskulden till 260 miljoner kronor, vilket är mindre än en årsvinst och klart mycket trevligare än 2 miljarder kronor under en finanskris.

B&B Tools är därmed redo att börja växa igen efter att försäljningen de senaste sju åren har gått ned med över 10 procent till följd av neddragning av olönsamma butiker och produkter.

Ett första tecken på att det är tillväxt som gäller igen är bolagets omorganisation som presenterades i februari i samband med bokslutskommunikén.

Nyheten var att B&B Tools delas upp i en distributionsverksamhet med butiksnätet om 166 Toolsbutiker i Sverige, Finland och Norge samt en verksamhet med bolagets sex produktbolag som har försäljning vid sidan av den som går till Tools-butikerna.

Därmed hoppas vd:n Ulf Lilius att produktbolagen ska får förutsättningar att växa utanför koncernen och att de ska få tävla på samma villkor som sina konkurrenter. Det har funnits frågetecken från kunder som XL Bygg och Beijers om verktygen från exempelvis B&B Tools-bolaget Essve verkligen köps in till samma villkor som till Tools-butikerna.

I förlängningen kan man räkna med att B&B Tools tar steget ut och knoppar av butiksnätet till börsen. Avknoppningar är nämligen inget som ägarna till de gamla Bergman & Beving-bolagen är främmade för. Så sent som i förra veckan knoppades till exempel Addlife av från Addtech.

Uppdelningen skulle sannolikt vara bra för B&B Tools både som bolag och aktie. Men det är ändå inte skälet till varför man ska köpa B&B Tools i dag. Det räcker med att titta i den senaste rapporten som visade att vinsten efter skatt ökade med 17 procent trots oförändrad försäljning.

Trots ett kurslyft på 17 procent hittills i år värderas aktien fortfarande till låga 11,6 gånger fjolårsvinsten och 10,6 gånger vår prognos för årets vinst. Det kan jämföras med andra handelsbolag, som Indutrade, Addtech och Lagercrantz, som värderas till 20 gånger fjolårsvinsten trots att B&B Tools vinst faktiskt växte snabbare än deras.

Värderingsskillnaden kan på historiska grunder förklaras med att branschkollegerna har förmått att växa och öka vinsten efter finanskrisen genom att fortsätta förvärva bolag till låga p/e-tal. Den vägen har varit stängd för B&B Tools på senare år, men har nu alltså öppnats.

En annan anledning till att man kan förvänta sig en förvärvsdriven tillväxt är att ledningen har fått köpa rejält med optioner, vilket lär göra dem hungriga på tillväxt och stigande vinst. Därmed kommer värderingsgapet börja slås igen och B&B Tools-aktien leta sig upp till i varje fall 175 kronor per aktie. Köp.

B&B Tools

2015 2016* 2017*
Nettovinst, miljoner kronor: 350 385 430
Försäljning, miljoner kronor: 7.880 8.100 8.500
Vinst per aktie, kronor: 12,5 13,75 15,35
P/e-tal: 11,6 10,55 9,45
* Di:s prognos

Tyck till