ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Cykeltrenden fortsätter stärkas

  • Foto: Janerik Henriksson / TT

Inför våren, då allt fler plockar fram sina cyklar, råder en cykelboom i Sverige. Branschen ser en kraftigt stigande försäljning.

Försäljningen av cyklar har ökat stadigt de senaste åren. Enligt statistik från branschorganisationen Cykelbranschen såldes drygt 598.000 cyklar under fjolåret jämfört med 501.000 stycken 2010 — en ökning med nästan 20 procent.

Anledningarna till ökningen är flera, men det allt starkare intresset för miljö och hälsa är två bidragande orsaker, enligt Lars Strömgren, ordförande på Cykelfrämjandet.

"Urbaniseringen är en annan faktor som spelar in. Det är trångt i våra städer och många vill inte sitta i bilkö. Man har upptäckt att cykeln är ett pålitligt transportmedel för att till exempel färdas till och från arbetet samtidigt som man får motion. Cykeln har kommit att bli ett bruksföremål som man i dag använder mer i vardagen än vad man gjorde tidigare", säger han.

Sportcykeln och den klassiska brukscykeln är två produktkategorier som blir allt mer efterfrågade. Men även elcyklar — eller så kallade elassisterade cyklar med motorer — ökade med 70 procent mellan 2014—2015, enligt Cykelbranschen. Det innebär att sammanlagt 30.000 elcyklar såldes ifjol.

"Elcykeln gör så att man kan pendla en längre sträcka och kan minska glappet mellan cykeln och bilen som transportalternativ", säger Lars Strömgren.

Magnus McPheat, delägare till det kombinerade kaféet och cykelbutiken Bonne Mécanique på Södermalm i Stockholm, berättar hur cykeltrenden fick en skjuts för tio år sedan när det franska cykelloppet Tour de France blev allt mer populärt för svenska tv-tittare. Trenden eldades på av hipsterkulturen som direktimporterades bland annat från stadsdelen Williamsburg i New York.

"Om man skulle se snygg ut med sin cykel kunde man inte ha en gammal damtralla", säger Magnus McPheat.

Sedan dess har fokuset skiftat från utseende till funktion. En stor skillnad mot tidigare är att cyklarna väger mindre, förklarar han.

"Cyklarna går fortare nu, det är mycket bättre material än tidigare. Det har skett ett paradigmskifte på alla fronter under det senaste decenniet."

Tyck till