ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bopriserna fortsätter stiga - men långsamt

Bostadspriserna fortsätter uppåt, visar ny statistik. Men det handlar inte om något nytt prisrally och man måste gå tillbaka fem år för att hitta en lugnare start på året.

Di har tidigare rapporterat om en inbromsning på bostadsmarknaden och en rad mäklare och andra bedömare har vittnat om en lugnare utveckling de senaste månaderna.

Samtidigt fortsätter de rekordhöga bostadspriserna att stiga, visar nya siffror från Valueguard.

I februari steg både bostadsrätts- och villapriserna med cirka en procent. Uppgången på tre månader ligger på drygt 3 procent för bostadsrätter och knappt 5 procent för villor.

Siffrorna följer ett normalt säsongsmönster och brukar gå upp i början av året. Dock är årets uppgång svagare än de senaste åren.

”Vi får gå tillbaka fem år, till 2011, för att hitta en långsammare start på året”, skriver Valueguard i en kommentar.

Räknat på 12 månader har både bostadsrätts- och villapriserna stigit med mer än 13 procent, enligt Valueguard.

Den som oroar sig över höga bostadspriser och hushållens höga skuldsättning bör inte förlita sig på att marknaden kyler av sig själv, anser Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Bristen på bostäder är alltjämt akut på många håll i landet och räntorna har bitit sig fast på historiskt mycket låga nivåer.

”Det skulle behövas ett helhetsgrepp, det räcker inte med enskilda politiska beslut”, säger Tanja Ilic som inte tror att amorteringskravet kommer att ha någon större inverkan på marknaden.

Di har talat med flera branschföreträdare som ger ungefär samma bild av läget på bostadsmarknaden just nu. Efterfrågan är stor, utbudet fortsatt mycket lågt, men budgivningarna är inte lika intensiva som de var i slutet av sommaren och början av hösten och det är färre bostäder som säljs före visning.

Enligt Tanja Ilic finns det många säljare som vill sälja sina bostäder, men avvaktar i väntan på att hitta rätt objekt att köpa.

”Jag tror att priserna kommer att fortsätta uppåt men kanske inte lika brant som förra året”, säger hon.

Prisutveckling februari 2016 (%)

Bostadsrätter 1 månad 3 månader 12 månader
Sverige 0,9 3,1 13,9
Stockholm 1,0 2,8 14,0
Göteborg 1,6 4,1 12,6
Malmö 0,8 1,8 13,7
Villor 1 månad 3 månader 12 månader
Sverige 1,3 4,6 13,3
Stockholm 0,8 5,3 16,4
Göteborg 1,4 3,7 13,2
Malmö 0,1 2,3 6,9
Källa: Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index
Tyck till