ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Är Fed redo att ta nästa steg?

En fullspäckad centralbanksvecka väntar.
Mest spännande är räntebeskedet från USA:s Federal Reserve.

Europeiska centralbanken ECB bjöd i torsdags på ett oväntat omfattande paket av nya lättnader. I veckan väntar besked från en drös andra centralbanker, med amerikanska Federal Reserve som den tyngsta pjäsen.

Medan de flesta av världens centralbanker fortfarande jobbar med att hitta nya sätt att stimulera ekonomin och få upp inflationen är Fed är på väg åt motsatt håll. I december höjdes räntan för första gången sedan 2006, med en kvarts procentenhet till intervallet 0,25–0,50 procent. Frågan är när nästa steg ska tas.

Marknadsaktörerna har sedan länge räknat bort att det kommer att ske i samband med det möte som avslutas på onsdag. Fönstret öppnades på glänt av en stark jobbsiffra för februari, men det är trots det osannolikt att Fed kommer att höja redan nu.

I stället riktar sig intresset mot Fed-ledamöternas nya ränteprognoser och inte minst chefen Janet Yellens presskonferens. Den nu gällande prognosen lyder på fyra höjningar i år. Det tror ingen på. Det gäller särskilt efter den stökiga inledningen på året, med marknadsturbulens och växande tvivel kring den globala konjunkturen.

Också när det gäller den inhemska konjunkturen finns vissa tveksamheter. Utvecklingen på arbetsmarknaden är som sagt fortsatt stark, även om lönerna inte växer i den takt som man kunde tänka sig med en arbetslöshet på under 5 procent.

Men andra indikatorer ser svagare ut. Exempelvis vittnar den senaste enkäten från Feds regionala kontor om en blandad ekonomisk utveckling. I sju av de tolv distrikten beskrivs tillväxten som blygsam till måttlig medan den i de övriga fem är blandad, oförändrad eller sämre. Det är inte uppenbart en miljö som skriker efter höjd ränta.

Med mindre än att arbetsmarknaden klappar ihop eller att oron åter ökar i omvärlden och på finansmarknaderna lär det ändå bli åtminstone en eller ett par höjningar under året. Signalen på onsdag skulle mycket väl kunna bli att nästa steg tas i juni.

I veckan kommer också räntebesked från Japan, Storbritannien, Norge och Schweiz. Vi får också veta hur den svenska inflationen och arbetsmarknaden utvecklades i februari. Besked från SCB kommer på tisdag respektive torsdag. Kavalkaden av räntebesked i kombination med den tunga inhemska statistiken gör att spelplanen inför Riksbankens räntebesked den 21 april kommer att vara betydligt tydligare vid veckans slut.

 

HÅLL KOLL PÅ...

Färre arbetslösa väntas

Arbetslösheten i Sverige väntas i februari ha sjunkit till 7,4 procent från 7,5 procent i januari. Det framgår en av enkät från SME Direkt. Säsongsrensat väntas arbetslösheten ha legat stilla på 7,0 procent. Statistiken publiceras klockan 9.30 på torsdag.

 

H&M visar korten

På tisdag klockan 8 presenterar H&M försäljningssiffror för februari, en siffra som brukar ge utslag på börsen. Analytikerkåren räknar med en försäljningsökning på 11,1 procent, enligt SME Direkts enkät. H&M-aktien har backat något mer än börsen hittills i år.

 

Mer bränsle till oljerallyt?

Oljepriset har stigit med 11 procent de senaste tio handelsdagarna och handlas nu till över 40 dollar fatet. På måndagen klockan 12.30 kommer en ny månadsrapport från oljekartellen Opec. Nya bedömningar om utbudet kommer att skärskådas på råvarumarknaden.

Tyck till