ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nya svaghetstecken från Kina

  • Kinesiska fabriksarbetare. Foto: AP

Den kinesiska industriproduktionen har under inledningen av 2016 ökat i den långsammaste takten sedan den globala finanskrisen 2008.

Under januari och februari steg industrins produktion med 5,4 procent jämfört med motsvarande månader i fjol, visar statistik från regeringen. Det är den lägsta nivån sedan november 2008. Ekonomer hade i genomsnitt förväntat sig en tillväxt på 5,6 procent, enligt en enkät som Bloomberg News har gjort.

Även tillväxten för detaljhandeln på 10,2 procent i januari—februari var svagare än väntat. Samtidigt visar siffror från Kinas centralbank att bankernas nyutlåning rasade i februari jämfört med månaden före, trots regeringens ansträngningar för att få fart på utlåningen och därmed hejda inbromsningen i ekonomin.

De nya lånen uppgick till totalt 726,6 miljarder yuan, motsvarande drygt 930 miljarder kronor. Det kan jämföras med rekordnivån 2,51 biljoner yuan i januari. Minskad utlåning till bostäder var en av orsakerna till raset.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med att nyutlåningen skulle uppgå till 1,2 biljoner yuan i februari. Även om kalendereffekter relaterade till det kinesiska nyårsfirandet tas i beaktande var februarisiffran svagare än väntat.

Tyck till