ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Löfven varnar för sociala klyftor

  • Stefan Löfven talar på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro på lördagen. Foto: Per Knutsson/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för ökande sociala klyftor i samhället.
"Många har inte en aning om hur deras medmänniskor lever bara några hållplatser bort. Det är farligt, mycket farligt", säger han.

Löfven talade inför socialdemokratiska kommunpolitiker på partiets kommunkonferens i Örebro. Där fortsatte han sin opinionsoffensiv för den svenska modellen som partiet lanserade nyligen.

Statsministern pekade bland annat på ökande segregation mellan skolor och mellan bostadsområden.

Löfven hävdar att Sverige glidit isär det senaste decenniet och att okunskapen om varandra utnyttjas av så väl högerextremister och våldsbejakade islamister för att gynna deras egna agendor.

"Ska vi hålla ihop det land som nu glider isär, behöver den svenska modellen utvecklas", säger Löfven.

"Den svenska modellens framtid är i våra händer."

Enligt Löfven handlar det om att alla ska arbeta, att resurser fördelas rättvist och att det finns en trygg välfärd.

Löfven försvarar regeringens ändrade asylpolitik i syfte att minska antalet asylsökande. Han pekar på att Sverige i höstas stod under en enorm press i en extrem situation.

"I ett sådant läge måste varje ansvarsfull regering agera. Det som skedde i höstas ska inte ske igen."

Löfven uppger att fler asylsökande nu söker sig till andra länder, men tillägger att det inte räcker. Han betonar att EU måste säkra kontrollen över sin yttre gräns och bekämpa människosmuggling och på sikt bygga upp en gemensam asylmottagning och fördelning av asylsökande inom EU.

"Det är dags för EU att gå från kaos till kontroll. Någon förbannad ordning får det vara i en samarbetsunion", säger Löfven.

Löfven pekar också på behovet att EU samarbetar med Turkiet för att hantera flyktingkrisen. Han försäkrar att det inte är en blancocheck till den turkiska ledningen.

"Vi kräver respekt för mänskliga rättigheter", säger Löfven.

"Ett turkiskt EU-medlemskap blir verklighet först när mänskliga rättigheter respekteras fullt ut."

I sitt tal till partiets kommunpolitiker försvarade Löfven regeringens strävan att nå EU:s miniminivå i asylpolitiken. Det sker bland annat med förslaget om begränsade uppehållstillstånd, som fått massiv kritik av remissinstanserna. Just Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som styrs av Socialdemokraterna, varnar för att det försvårar integrationen och kan leda till en svartmarknad med anställningskontrakt.

"Vi måste se båda situationerna. Det vi hade i höstas var icke hållbart. Jag hörde ju från kommunledningar att de inte hade grepp om situationen, eftersom det gick så oerhört fort. Det måste varje ansvarsfull regering ta ansvar för. Och det var det vi gjorde, den helheten ser vi", säger Stefan Löfven till TT.

"Nu kommer olika remissinstanser med sina svar och jag har respekt för deras uppfattningar och vi ska läsa igenom dem. Men vi måste se till helheten, vi måste ta ansvar för Sverige och för vår säkerhet och ordning och reda. Vi ska inte komma tillbaka till den situation vi hade i höstas."

På frågan om han håller med språkröret Gustaf Fridolin om att förslagen kan bli kontraproduktiva, hänvisar Löfven till att regeringen nu ska gå igenom remissvaren.

Tyck till