ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Vi måste förhålla oss till lagstiftningen"

  • Kerstin Hessius, vd på Tredje AP-Fonden. Foto: TT

AP-fondernas investeringar i tobaksbolag är en konsekvens av svensk lagstiftning, enligt Kerstin Hessius vd på Tredje AP-fonden.

Dagens industri avslöjade på fredagen att de fem största svenska AP-Fonderna  äger tobaksaktier för 11 miljarder kronor.

Kerstin Hessius, vd på Tredje AP-Fonden, säger att tobaksinvesteringarna är en konsekvens av den svenska lagstiftningen, som AP-fonderna följer. 

”Det står i vår lag att vi ska ta hänsyn till etik och miljö utan att ge avkall på avkastning. Vi måste hela tiden förhålla oss till den lagstiftningen när vi jobbar med etiska frågor”, säger Kerstin Hessius, vd på Tredje AP-fonden. 

”Jag förvaltar de här pengarna på uppdrag av riksdagen, och jag måste följa riksdagens intentioner”, fortsätter hon.

Hon tycker inte att det är relevant att jämföra med den norska oljefonden, som lyder under norsk lag och följer det norska etikrådet. Det norska stortinget beslutade att tobaksbolag skulle avvecklas 2009. 

”Vi styrs inte av samma regelverk som oljefonden”, säger hon. 

Men som vd för Tredje AP-fonden skulle du väl kunna bestämma att tobaksbolag ska uteslutas utan att det strider mot lagen?

”Varje fond kan fatta självständiga beslut men vi harkommit överens om att i första hand engagera oss och vi samarbetar genom första till fjärde AP-fondernas gemensamma etikråd för att stärka vår röst. Vi på Tredje AP-fonden har bestämt att vi inte gör specifika branschuteslutningar. Det finns mycket som är hälsofarligt i världen, och då blir det svårt med gränsdragningar”, säger hon.

Hur engagerar man sig i tobaksbolag?
”Vi har valt engagemang som princip och det kan finnas problem i tobaksbolag som i andra bolag", säger hon.

Skulle du välkomna en lagstiftning som förbjöd er att investera i tobaksbolag?
”Det är en komplicerad fråga och jag har inte tagit ställning till den. Mitt uppdrag är att se till att vi följer de konventioner som Sverige skrivit  under, och det gör vi”, säger Kerstin Hessius.

Tyck till